Update iulie 19, 2022 A venit și decontul pentru mizeria de pe litoral. Românii chiar cu bani puțini au ales Bulgaria și Grecia în această vară. Un avertisment și pentru politicieni, românii cu un pic de bani chiar pot face schimbări majore.
Actualul sezon estival este cel mai slab din ultimii 30 de ani de pe litoralul românesc – în ultima săptămână au fost la mare 80.000-90.000 de turişti, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut erau 140.000, spune omul de afaceri Mohammad Murad, care enumeră o parte dintre motive.
Care sunt motivele pentru care cei mai mulți turiști români aleg Grecia sau Bulgaria?
Mohammad Murad spune că unul dintre motive este că stațiunea Mamaia – “unde este cel mai rău” – a fost transformată într-un cartier de oraș, cu sute de blocuri construite haotic, fără spații verzi, și cu probleme generate de extinderea plajei, anunță Hotnews: “Sunt probleme care cred că în timp se vor rezolva, dar astăzi plajele sunt goale, din păcate”.
„Mamaia a fost transformată într-un cartier de oraş. Mamaia are zeci de blocuri, sute de blocuri,care sunt construite haotic şi care nu au spaţii verzi, nu au plaja total, din păcate. Era insuficientă, acum suficientă este, dar datorită acelei intervenţii de anul trecut au fost probleme de calitate, de profunzime a apei chiar la malul mării. Sunt probleme care cred că în timp se vor rezolva, dar astăzi plajele sunt goale, din păcate”, a afirmat omul de afaceri.
O altă problemă a staţiunii Mamaia o reprezintă, în opinia lui Murad, preţul mare al parcării:
“În luna iunie, locul de parcare în Mamaia era de 100 de lei, iar o cameră la hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, era 200 de lei. Şi aici vă întreb, ce a făcut domnul primar că să perceapă jumătate din preţul unei camere?
Care a fost intenţia dânsului să vină cu acea decizie? Nici măcar la Paris nu este 20 de euro pe zi un loc de parcare (…)
A rămas domnul Chiţac cu hoteluri goale pentru că nu e normal să dăm 100 de lei pe un loc de parcare, că aşa a visat dânsul sau aşa i-a spus un consilier”.
El a făcut şi o analiză a celorlalte staţiuni de pe litoral. “Eforie este cea mai grozavă staţiune, probabil au contat foarte mult şi fondurile europene care au fost atrase acolo sau au fost mai bine gestionate în Eforie. În Costineşti sunt probleme, Vama Veche e un pic mai slabă ca anul trecut şi din cauza acestui impact major, pandemie doi ani, război, scumpiri şi multe alte probleme.
În sud suntem un pic peste anul trecut cu toate că şi aici avem nevoie de a aduce viaţa. Au fost mici investiţii făcute care au impact, vorbim de asfaltări, iluminat”, a explicat Murad. Mohammad Murad a fost preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc şi deţine mai multe investiţii pe litoral, potrivit Observator Tv.
Cum pot fi readuşi turiştii la Mamaia, devenită cea mai hulită staţiune
Mamaia nu mai e demult o staţiune turistică, ci un cartier al Constanţei, sunt de părere specialiştii în turism, care spun, cu părere de rău, că fosta perlă a litoralului nu mai are nimic din ceea ce o făcea atractivă cândva. Lipsesc spaţiile verzi dintre hoteluri şi de pe centrul Bulevardului Mamaia, locurile de distracţii, un teatru de vară, un restaurant tradiţional, dar şi serviciile de calitate, bunul simţ al hotelierului şi preţurile decente.
Din punctul de vedere al specialiştilor în domeniu, unui turist nu-i trebuie doar loc de cazare şi plajă, ci şi divertisment. Constantin Dumitraşcu, fost şef al Agenţiei de Turism Mamaia, spune că în staţiune nu există un restaurant cu specific românesc, aşa cum era Mioriţa pe vremuri, însă vestitul local a fost dat maneliştilor, iar în prezent aici s-a deschis un magazin alimentar. A dispărut şi barul cu specific oriental, care-i atrăgea pe toţi cei care doreau să guste din deliciile orientale şi să asculte muzică de calitate.
Singurele distracţii din Mamaia sunt rezervate tinerilor cu bolizi de lux, care se dau cu sky-jeturile sau copiilor care merg la Aqua Magic, însă turiştii de condiţie medie, care vor să-şi scoată seara soţiile la teatru, la o grădină de vară, sau la dans, aşa cum era cândva, nu au această posibilitate. „Înainte, toţi artiştii din Bucureşti se mutau vara pe litoral. Acum, nu ai unde să te duci“, spune Constantin Dumitraşcu, citat de Adevarul.
În anii ’80, veneau pe serie 20.000 de turişti străini doar în Mamaia. În prezent, îi poţi număra pe degete pe cei care aleg litoralul românesc. Dezastrul, spune Constantin Dumitraşcu, a început în anii ’90, când hotelierii au mizat doar pe turismul de weekend.
„Asta nu merge la infinit. În anul 2000, când eram director la SC Mamaia SA, m-am dus la directoarea de la Hotelul Orfeu să rezerv 60 de camere prin Mamaia SA. Mi s-a spus că patronii preferă ca turiştii să vină la recepţie ca să plătească preţul mare. Câteva luni mai târziu, prin iunie, am fost căutat de directoarea hotelului care mi-a spus că îmi dă tot hotelul. «Tu crezi că turiştii străini stau pe malul ghiolului şi aşteaptă să te răzgândeşti tu?» am întrebat-o. Aşa a început să decadă staţiunea“.
Mircea Marian: „Ultima oară când am fost pe litoralul românesc, mi-a venit să plâng de furie și de nervi. De la omleta de dimineață, înecată într-un ulei dubios, la ambuteiajele nesfârșite, în care am scris un articol pe ipad – nu glumesc – părea că totul e planificat să te stoarcă de bani și să își și bată joc de tine. Nu sunt vreo mimoză, am trăit anii ceaușismului. Când prindeam, la Costinești, o cazare cu incă 4-5 în cameră, dușuri și toalete la 50 de metri mai încolo, eram cel mai fericit. Dar locul avea suflet. Și azi când aud “Jump” a lui van Halen, la Ring mă gândesc.
Deci, nu mă miră că s-a prăbușit. Mă miră că s-a prăbușit așa de târziu. Iar competiția “cine e de vină, politicienii sau prestatorii de servicii” e penibilă: împreună, în bună înțelegere, l-au jumulit pe turistu român ca pe o rață cu puf”.