Update iulie 7, 2022 Zilele trecute, 100 de hectare de grâu au ars în Timiș. Acum, 200 de hectare de porumb și stuf sunt atacate de lăcuste în Tulcea. Autoritățile se gândesc cum să trimită un elicopter care să împrăștie otravă. Nici vorbă de vreo acțiune rapidă de intervenție.
Insectele au distrus 200 de hectare de porumb și stuf în Tulcea, iar dacă nu se intervine, pot ajunge rapid în alte cinci județe. Autoritățile au convocat comitetul județean pentru situații de urgență și vor să folosească un elicopter care să împrăștie otravă și să le stârpească.
Sunt două specii de insecte care distrug totul în Tulcea, anunță Stirile Pro Tv. Prima: lăcusta migratoare, care poate călători 130 kilometri într-o zi iar pe un kilometru pătrăt se pot strânge până 80 de milioane de exemplare. Un milion de lăcuste din această specie, mănâncă într-o zi o tonă.
A doua specie: lăcusta rufoasă, cu o lungime de până la 22 mm, poate supraviețui până în decembrie.
Roșca Viorel, director Administrația Parcului Național Munții Măcinului: „Este o prezență în stare gregară care atacă într-un grup numeros pentru două specii a căror prezență, în aceast număr și cu o dinamică populațională așa rapidă, într-un timp scurt, nu a mai fost din informațiile istorice pe care le am despre Dobrogea. Prezența lor este favorizată de condițiile climatice din zonă, cu temperaturi ridicate, ploi puține. Atacă în grup de parcă ar fi o armată bine instruită”.
Bruno Mircea Carapancea, localnic: „Erau pâlcuri, pâlcuri într-un loc și acum le-am depistat foarte multe pe partea asta de ghiol. Au atacat și pe o parte și pe alta a stufului culturile cetățenilor noștri din comună, cu predilecție porumbul”.
Pentru că găsesc hrană din abundență, lăcustele se pot înmulți rapid. O generație nouă apare la fiecare 55 de zile. Județele Galați, Brăila, Constanța, Ialomița și Buzău ar putea fi atinse de aceste insecte dacă nu se intervine rapid.
Lucian Fusu, biolog: „Pot fi venite de oriunde, chiar din Asia, însă în mod normal, ar fi fost eradicate în Ucraina. Însă, acum, din cauza războiului, au trecut neobservate, pentru că ele migrează exact prin nordul Mării Negre. Dacă nu sunt eradicate, pot ajunge oriunde în România în câteva zile. Un asemenea roi consumă orice înseamnă bio-masă verde, în momentul în care a aterizat. Deci nu mai rămâne mai nimic dintr-o cultură agricolă”.
Ca să stârpească lăcustele, autoritățile au cerut intervenția unui elicopter care să împrăștie otravă.
Nicolae Mocanu, primar Greci: „Am sesizat comitetul județean pentru situații de urgență. S-a stabilit cu ce tip de insecticid vom interveni, astfel încât, vineri, la prima oră, cum se luminează de ziuă, elicopterul să fie în aer să putem să facem prima pulverizare”.
Potrivit calculelor făcute de Organizația Națiunilor Unite, într-o singură zi, un roi de circa 200 de milioane de lăcuste poate mânca hrana a 90 de mii de oameni.
Vezi aici Video:
Seceta în România a trecut la alt nivel. Râurile au început să dispară. „Este uscat”
După zece luni în care ploile au fost insuficiente în România, mai multe râuri au dispărut. Doar în regiunea Moldovei sunt patru care au secat complet, în timp ce din altele au rămas doar câteva fire de apă, anunță Stirile Pro Tv.
Dunărea este la jumătate din debitul ei normal, iar la centrala nucleară de la Cernavodă mai este un metru de apă până se declașează restricțiile pre-alertă. Seceta favorizează și incendiile. În ultima zi au fost peste o sută de focuri care au distrus mai bine de 500 de hectare cultivate cu grâu și rapiță.
În ultimele zece luni, în România, ploile au adus în sol puțin peste 400 de litri de apă pe metru pătrat.
Lăcrămioara Hranici, administrația bazinală apă Prut-Bârlad: „Nu se pot dezvolta nici plantele, nici viețuitoarele. Dacă este sec, este uscata albia cursului de apă, clar ca nu poate fi asigurat un mediu de viață”.
Cu o lungime a cursului de apă de peste 140 de kilometri, râul Putna – în urmă cu un an cu un debit de aproape 20 de metri cubi – este acum complet uscat în multe locuri. Sub podul construit peste el, pe drumul european 85, sunt ciulini și pietre.
Centrala Nucleară de la Cernavodă, oprită în 2003
La Centrala Nucleară de la Cernavodă rezerva de apă este de doar un metru peste nivelul până la care se declanșează așa-zisă treaptă unu de restricții pre-alertă. În 2003, când fluviul a avut la intrarea în țară un debit de 1.800 mc/s, centrala s-a oprit.
Deocamdată nu sunt probleme. Se usucă și lacurile. După Amara din Buzău, la Moftinu Mic, Satu Mare, un heleșteu, rezervație naturală – unde pe o sută de hectare, acum câteva săptămâni, apă avea 2 metri adâncime – a secat complet.