Update iunie 10, 2022 Patronul firmei care a executat lucrările de reabilitare a podului căzut în Neamț, a declarat că nu s-a intervenit asupra structurii de rezistenţă şi că lucrările, terminate cu 6 luni mai devreme, au fost mai degrabă unele de cosmetizare.
„Ori a fost o cedare la hobanele care erau de 50 de ani… Noi nu am dezvelit hobanele, ca să vedem ce se întâmplă cu armăturile din interiorul hobanelor. Am respectat în totalitate proiectul pe care l-am avut la dispoziţie. Nu s-a umblat la structura de rezistenţă, aproximativ 99% deloc.
Am făcut numai un fel de modernizare şi reabilitare a podului, inclusiv tencuieli la grinzi, placa de pe pod s-a făcut nouă şi s-au făcut restul modernizări, dar fără a umbla la structura de rezistenţă a podului”, a declarat Romică Rotaru, patronul firmei care a făcut lucrările, citat de adevarul.ro.
Romică Rotaru, patronul firmei Darcons SRL, este fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Fiul constructorului, fostul deputat PSD Alexandru Rotaru, a fost inginer la firma de construcţii responsabilă de lucrările la podul din Neamţ. El susţine că afacerea este una de familie şi că în momentul de faţă se fac verificări.
De ce s-a prăbuşit podul de la Luţca, lung de 216 metri
Presa locală a atras atenţia că podul este plin de fisuri şi că la mijloc construcţia se curbase. Iar în urmă cu două luni un element de siguranţă al podului s-a desprins. Astăzi, după incidentul dramatic, prefectul judeţului Neamţului recunoaşte că el credea că podul e încă în construcţie.
“Eu ştiu că podul este în construcţie şi încă n-a fost recepţionat”, a declarat Vasile Niţă, prefectul de Neamţ. Cum explică şeful judeţului ce s-a întâmplat astăzi? “Era o limitare de greutate pe pod. Constructorul nu ştie ce să zică. Nu ştie cum să îşi explice asta. În urma probelor cu 340de tone toate instituţiile care au fost acolo şi au semnat au spus că podul ăla nu mai pică nici 100 de ani. Asta am spus şi eu. Eu nu cred că constructorul n-a respectat. Dar dacă e să îmi dau părerea cred că de la prouectare şi de la expertiză”, a declarat Ionel Arsene, preşedintele Consilului Judeţean, citat de observatornews.ro.
Peste opt milioane de lei a costat lucrarea de reabilitare a podului de la Luţca.
Val de anchete după prăbușirea podului de la Luțca
“Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Neamţ s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalităţii de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.
De asemenea, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, citat de antena3.ro.
Reprezentantul Guvernului în judeţ, prefectul Vasile Niţă, nu îşi explică de ce podul a cedat deşi a fost supus unor teste de rezistenţă. De aceea a strâns toţi responsabilii pentru situaţii de urgenţă şi aşteaptă opinia experţilor în construcţii. Singurii care pot spune ce s-a întâmplat.