Update mai 12, 2022 România are din nou probleme cu forța de muncă. Muncitorii români nu mai pierd vremea și aleg alte țări unde obțin salarii și de 5 ori mai mari.
Deși a început sezonul agricol, zilierii de la noi, care se pricep să lucreze pământul, pleacă cu sutele în străinătate. Îi conving rapid salariile și de cinci ori mai mari, dar și condițiile. În tot acest timp, fermierii români trebuie să găsească soluții sau să renunțe la anumite culturi, scrie stirileprotv.ro.
Fermier: „Aș avea nevoie de cel puțin 10 oameni pentru înființare să pun vinete, gogoșar, ardei capia. Nu găsim oameni.”
Câți bani primesc românii plecați în alte țări față de România
În Olt, fermierii din bazinul legumicol Strejești – Pleșoiu – Grădinari sunt disperați. Numai în ultimele zile au plecat 100 de oameni.
În țară primeau 120 de lei pe zi, pe când în Spania iau 80 de euro, adică 400 de lei, în Elveția – 560 de lei, iar in Danemarca – 660 de lei pe zi.
Mihai Enache, fermier: „Din șapte mai am doi și urmează și ăia să plece, deci rămânem doar cu familia. De la 100 de lei le-am da și 150 de lei, dar nu mai avem cui să îi dăm. Lor li se pare puțin, nouă ni se pare mult.”
„Condiții de muncă foarte bune, cazare foarte bună”
Mihai Chesnoiu, fermier: „Toți sezonierii cu care lucrau au plecat în trei tranșe. Fără intervenția statului, fără subvenționarea forței de muncă, nu o să reușim să plătim mai mult.”
Vali Nonea a plecat de trei săptămâni în Elveția. Muncește la roșii în solar și este extrem de mulțumit.
Vali: „Iarna asta care a trecut nu am avut nici bani de lemne. Nici porc de Crăciun. Toți care suntem aicea – că suntem mulți, suntem vreo o sută de oameni – suntem toți angajați cu contract de muncă. Condiții de muncă foarte bune, cazare foarte bună.”
Acasă însă legumele și fructele s-au copt. Iar agricultorii apelează la soluții disperate.
Un fermier a decis să plătească oamenii cu 15 lei pe oră, cu banii pe loc. Dar tot îi găsește greu.
Salariul pentru care nimeni nu vrea să taie iarba în Hunedoara: „E grea munca. Ajutorul social vine fără ea”
Salariul oferit lucrătorilor sezonieri pentru îngrijirea zonelor verzi din Hunedoara nu i-a tentat pe localnicii aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Firma de salubritate din subordinea primăriei Hunedoara caută muncitori sezonieri la cositul zonelor verzi, însă anunţurile de angajare publicate în ultimele zile pe reţelele sociale nu au avut efectul sperat, scrie adevarul.ro.
Nimeni nu s-a prezentat încă la interviurile de angajare, deşi condiţiile pentru locurile de muncă sezoniere (contract individual de opt ore pe zi, pe durata de trei luni) erau minime: candidaţii trebuiau să ştie să mânuiască trimmerul (unealta de cosit).
Mai mult, unii dintre localnici s-au arătat revoltaţi de oferta societăţii: un salariu lunar brut de 2.650 de lei, bonuri de masă şi transport gratuit la locul de muncă. Oamenii şi-au exprimat nemulţumirile pe reţelele sociale:
Mai mult, unii dintre localnici s-au arătat revoltaţi de oferta societăţii: un salariu lunar brut de 2.650 de lei, bonuri de masă şi transport gratuit la locul de muncă.
Oamenii şi-au exprimat nemulţumirile pe reţelele sociale:
E o muncă grea, prost plătită, nu au sporuri de periculozitate şi zgomot. Angajaţii lucrează în asemenea condiţii şi salariul de mizerie”, scrie Ana.
„Să se jure că dă 26, în mână, şi eu vin acasă şi depun actele”, scrie Marius. „A se specifica: transport în remorca tractorului”, scrie Călin.
„E grea munca. Ajutorul social vine fără muncă”, a comentat Vava.
„Păi din 2.650 de lei brut îţi ia statul 40-45 la sută şi cu cât mai rămâi. De ce nu faceţi salariul 2.650 lei net sau chiar 3.000 de lei, că s-au scumpit toate. Ce să facă omul cu 1.500 de lei sau cât vine?”, scrie Alex.
„Dacă nici aici nu mai aveţi oameni, e grav nenică. Şi mai aveţi şi pretenţii, dar nu-i nimic că puteţi să începeţi să angajaţi din India, Pakistan, Indonezia”, a scris un alt hunedorean.