Update mai 5, 2022 Roşiile din serele româneşti vor ajunge în curând în pieţe. Producătorii spun că deja au început să se coacă, iar preţul va fi pe gustul cumpărătorilor. Doar că roşiile cu adevărat româneşti sunt tot mai greu de găsit, în condiţiile în care, pentru o producţie mai mare şi mai rezistentă, agricultorii de la noi preferă să-şi aducă seminţele pentru răsaduri din alte ţări.
Lucia Achim, tehnolog: Avem concurenţă din Ungaria, care la ora asta pleaca roșia cu 5 lei kilogramul. Și noi o vindem intre 8 şi 10 lei, nu putem din cauza lor.
Cum cheltuielile sunt tot mai mari de la an la an, cultivatorii români aveau nevoie de soluţii să-şi amortizeze pierderile. Aşa că au căutat seminţe din care să obţină o recoltă mai bogată. Şi le-au găsit…în Olanda, scrie observatornews.ro.
Vasile Oprea, administrator sere: Producţia de dublă, triplă chiar, faţă de soiurile româneşti. Rezistenţa la păstrare, e la fel, diferită.
Aşa că roşia românească, aşa cum o ştiam din grădina bunicii, devine încet-încet o amintire
Puţini îi mai ştiu gustul acum. Băncile specializate nu mai reuşesc să găsească seminţe din renumitul soi românesc.
Ioan Don, director grădina botanică Macea: Lumea nu prea mai cultivă această roşie pentru că, cultura în câmp deschis este mult mai pretenţioasă, plantele se îmbolnăvesc, de multe ori se îmbolnăvesc fructele inainte de a ajunge la maturitate.
Mai găsim totuşi roşii româneşti în Buzău, judeţ care a şi dat numele unui soi autohton. În puţin peste o săptămână producătorii vor ieşi la tarabe în piaţă.
George Mușat, cultivator: Cam pe 10-12 luna aceasta, cred că o să scot, dar o cantitate foarte mică, vă daţi seama, în jur de 200-300 de kilograme.
Soiurile de roşii româneşti rămân însă astăzi raritate, chiar dacă, în pieţe, comercianţii îşi vor vinde marfa sub această titulatură.