Update mai 16, 2022 Căpşunarii români pun în pericol recoltele din Italia din acest an, refuzând să mai muncească pe bani puțini. Ei nu mai vor să meargă la muncă în Italia, iar unul dintre motive este că au crescut salariile din agricultură la noi în ţară, iar un altul este reprezentat de condiţiile aspre de muncă.
Aurul roşu. Aşa se numesc câmpurile de căpşuni din Italia, în regiunea Basilicata, care aşteaptă să fie culese şi foarte probabil, anul acesta, se pare că recolta va fi compromisă. Dacă anii trecuţi, cei care au salvat producţia de căpşuni din Italia au fost românii, bulgarii, albanezii şi africanii, anul acesta se pare că aceştia au refuzat să mai vină la muncă în Italia din mai multe motive.
Muncitorii au preferat să rămână în ţările lor sau să meargă să lucreze în Germania sau în Spania pentru că sunt foarte prost plătiţi în Italia şi muncesc în condiţii extrem de grele la temperaturi de chiar şi peste 40 de grade Celsius, informează antena3.ro.
Un zilier care culege căpşuni, aşa numiţii căpşunari, ar primi pe zi, în Italia, aproximativ 42 de euro pentru 7 ore de muncă în condiţii extrem de grele, de aceea oamenii au preferat să meargă în alte ţări unde sunt mai bine plătiţi.
Pe de altă parte, fermierii italieni spun că au dificultăţi în a găsi noi muncitori care să îi ajute cu recolta de căpşuni pentru că, de obicei, românii, bulgarii sau albanezii, cei care lucrau de obicei la cules, ştiau deja care fructe sunt coapte şi merită culese şi care nu.
Totodată, italienii refuză să facă astfel de munci în agricultură pentru că spun că sunt foarte prost plătiţi în acest domeniu şi preferă să se întreţină din ajutoarele de la stat.
„În fiecare an, pe măsură ce sezonul se apropie de sfârșit, disponibilitatea forței de muncă este redusă drastic deoarece mulți muncitori se mută în fermele de sâmburoase, pentru rărire și cules fructe. De data aceasta, însă, se pare că lipsa de muncitori este cu adevărat critică. În comparație cu anii trecuți, există și un deficit de muncitori străini, care preferă să rămână în țările lor de origine, parțial din cauza creșterilor salariale”, a declarat fermierul italian Ermal Gjuzi, citat de G4media.ro
”În anii trecuți, datorită sprijinului muncitorilor străini, am reușit să depășim lipsa de personal, dar acum se pare că muncitorii de alte naționalități, precum românii, albanezii și africanii, nu mai sunt disponibili. An de an suntem nevoiți să pregătim personal nou, care să recunoască fructul copt, gata de recoltat și să lase în pom pe cele care nu sunt coapte în totalitate”, a declarat un alt fermier italian, specializat în culturile de cireșe.