Update mai 17, 2022 A început sezonul de cireșe de mai, scumpe pentru cele de import, mult mai ieftine pentru cele autohtone.
Cireşele de mai se vând în localitatea prahoveană Păulești cu prețuri mult mai mici decât în București. Aici, șoferii trag pe dreapta pentru a cumpăra un kilogram de cireșe la 25-30 de lei, adică un preț chiar și de cinci ori mai mic față de cel din piețele Capitalei.
Deşi tarabele improvizate la poarta fiecărei gospodării din comuna Păuleşti sunt încărcate de cireşe, oamenii spun că recolta este mai slabă decât în anii trecuţi. De vină este secetea, se plâng prahovenii.
În acest weekend, la Păulești are loc renumitul Festival al Cireșelor. Se întâmplă după doi ani de anulări pe fondul pandemiei.
„Emblema comunei sunt cireşele de mai. Ne bucurăm că le avem, nu ştiu cât va mai dura pentru că în ziua de azi un pom ţine 10-15 ani.Anul acesta, timpul nu ne-a ajutat ca în alţi ani, dar cireşele sunt deja la porţile oamenilor , ne putem bucura de ele. Nu facem festival fără această fructă bună.”, a declarat primarul comunei Păulești, Sandu Tudor, potrivit antena3.ro.
În Păulești, cireșele se vând cu cel mult 30 de lei kilogramul. Iar micii comercianți anunță că vor mai lăsa din preț pe măsură ce vor avea mai multă marfă. La tarabele din Capitală, un kilogram se vinde chiar și cu 150 de lei.
Cireșe – beneficii și proprietăți
Cireșele sunt bogate în potasiu, fibre, melatonină și vitamina C, nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a corpului. Sunt un aliment benefic pentru sănătate, o gustare delicioasă și un ingredient de bază într-o mulțime de rețete de desert, scrie libertatea.ro.
Întăresc firele de păr Cireșele au un conținut ridicat de vitamina B și C, iar asta înseamnă un real ajutor pentru podoaba capilară. Consumul regulat al fructelor ajută la restabilirea sănătății părului și fortificarea foliculilor de păr, dar și menținerea unui nivel optim de hidratare al scalpului. De asemenea, datorită conținutului alcalin, cireșele ajută și la menținerea unui pH echilibrat al părului și pielii, dar și la neutralizarea conținutului acidic din corp.
Protejează de diabet Datorită indicelui glicemic redus, cireșele sunt un aliment de nădejde pentru persoanele care suferă de diabet. Sunt o gustare sănătoase ce nu pune în pericol persoanele diagnosticate cu această afecțiune, spre deosebire de alte fructe cu un indice glicemic ridicat.
Cireșele previn îmbătrânirea prematură Pentru că sunt bogate în betacaroten, potasiu și quercetină, antioxidante importante, cireșele au proprietăți antiinflamatoare și anti-aging, și luptă împotriva radicalilor liberi, care cauzează apariția semnelor îmbătrânirii premature și a stresului oxidativ.
Ameliorează durerile musculare Aportul mare de antioxidanți din compoziția cireșelor ajută la scăderea inflamației din corp și susține atenuarea durerilor. Fructele proaspete sunt un adjuvant și pentru calmarea durerilor.
Adjuvant pentru un somn liniștit Cireșele sunt bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență. Sunt fructele recomandate pentru un somn liniștit, cât și în cazul tulburărilor de somn.