Update aprilie 10, 2022 O propunere de directivă europeană aflată în prezent în dezbatere, menită să aducă egalitatea între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte nivelul salarial pentru acelaşi tip de muncă prestată, ar putea obliga angajatorii să publice nivelul salarial/intervalele minime şi maxime ale salariilor oferite în anunţurile de angajare.
„Candidaţii la ocuparea unui loc de muncă au dreptul de a primi din partea angajatorului potenţial informaţii cu privire la nivelul iniţial de remunerare sau la intervalul de remunerare al postului vacant, stabilit pe baza unor criterii obiective, neutre din punctul de vedere al genului, şi care urmează să fie atribuit pentru postul în cauză şi, unde este cazul, cu privire la acordul colectiv aplicat de companie în legătură cu postul“, scrie într-un amendament al propunerii de directivă europeană de consolidare a aplicării principiului egalităţii de remunerare.
„Aceste informaţii trebuie indicate într-un anunţ de post vacant publicat sau trebuie puse la dispoziţia candidatului înainte de interviul de angajare, fără a fi nevoie de o solicitare din partea candidatului“, se mai arată în amendament, potrivit Business Magazin.
Publicarea salariilor în anunţurile de angajare este un subiect dezbătut adesea şi de către angajatorii din România, iar unii dintre ei au început să facă acest lucru încă din 2018-2019, când deficitul de personal a atins cote foarte mari. Deşi piaţa muncii şi-a revenit după pandemie, iar numărul de salariaţi a depăşit pragul de 5 milioane de persoane, în timp ce companiile caută în continuare candidaţi, numărul angajatorilor care publică salariile este încă foarte redus.
Afişarea salariilor în anunţurile de angajare reprezintă încă un pas înainte spre transparentizarea relaţiei candidat-angajator, crede Costin Tudor, fondator şi CEO al Undelucram.ro, platformă online pentru angajaţi şi pentru angajatori.
„Faptul că cei care doresc să aplice la un job pot şti în ce interval s-ar putea afla viitorul lor salariu reprezintă un beneficiu foarte important, atât pentru candidaţi, cât şi pentru angajatori, ambele părţi câştigând timp în procesul de recrutare. Angajatorii care comunică informaţii despre salarii primesc mai multă încredere din partea candidaţilor, fapt pe care îl observăm şi din interesul tot mai mare al comunităţii prezente pe Undelucram.ro pentru secţiunea de „Salarii“ a fiecărui profil de angajator“, adaugă Costin Tudor.