Update aprilie 27, 2022 În aceste zile se va vedea clar ce înseamnă o țară neutră: ocupație r.usească. Republica Moldova este un stat neutru, la un pas să fie invadată de trupele r.usești din Transnistria. Asta înseamnă neutralitate. Finlanda s-a prins de șmecherie, știe că este pe lista scurtă a R.usiei și va cere aderarea la NATO în regim de urgență.
Ce va face România în cazul invadării Moldovei? Oficial armata română va face ce va considera NATO de cuviință. Nu este de capul ei, are obligații, nu poate intra în război direct împotriva R.usiei. Asta nu înseamnă că voluntari români nu pot merge să lupte alături de moldoveni. Dar probabil vor fi puțini, patrioții vor rămâne în țară, la adăpost, cerând Unirea, adică război direct împotriva R.usiei.
Republica Moldova transmite că nu se va preda pur și simplu dacă R.usia va decide invadarea sa, ci va lupta să își apere teritoriul, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, potrivit Stirile Pro Tv.
„Noi, cât de mari sau mici am fi, trebuie să ne facem datoria față de casa noastră, pentru că dacă vrei ca cineva să te ajute sau să pună un cuvânt pentru tine, acel partener trebuie să vadă că tu, cel care locuiești în această casă, ești cel care vrei să ți-o aperi. Acesta este principiul de bază”, a declarat președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, potrivit Timpul.
”Suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara”
”Noi o să fim pe poziții și suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara, dacă vrem să pretindem că suntem stat. Asta e regula de bază și altă regulă nu există”, a mai spus înaltul oficial moldovean.
Igor Grosu a mai afirmat că ”cineva își dorește escaladarea situației pe malul stâng al Nistrului”, cu privire la incidentele semnalate în ultimele două zile în Transnistria.
Guvern: Armata României nu are militari în Republica Moldova pentru a participa la exerciţii sau alte forme de instruire în comun cu militari din Republica Moldova
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, precizările Ministerului Apărării Naţionale vin în contextul în care o publicaţie de limba r.usă a publicat informaţii false potrivit cărora „România intenţionează să atace Transnistria cu sprijinul NATO, urmând apoi să anexeze Republica Moldova, menţionând că deja pe teritoriul Republicii Moldova au fost dislocaţi militari români.”.
„Nu există nicio decizie şi nu este analizată ipoteza constituirii în România a unor tabere de instrucţie pentru militarii ucraineni”, mai indică sursa citată, potrivit Adevarul.
De asemenea, decizia MApN de a consemna la sol avioanele MiG ale Armatei Române face parte dint-un proces de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21. Decizia nu are nici o legătură şi nu poate fi corelată cu ştirea potrivit căreia Forţele Aeriene Ucrainene au mai multe aparate de zbor. Aeronavele nu au fost scoase din uz. „Se doreşte o analiză care să fundamenteze decizia pe baze tehnice, astfel încât să fie garantată siguranţa zborului”, mai arată comunicatul de presă.
Comoara” deținută de R.usia în Transnistria: cel mai mare depozit de muniții din Europa
În regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde R.usia ar intenționa să creeze un coridor terestru prin sudul Ucrainei, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa, anunță Stirile Pro Tv.
Depozitul, despre care se crede că stochează muniție sovietică, se află în satul Cobasna, situat în regiunea Rîbnița, în apropiere de granița cu U.craina, informează ucrainenii de la Obozrevatel.
Astfel, după provocările serviciilor speciale rusești cu privind exploziile de la Tiraspol, propagandiștii de la K.remlin răspândesc în mod activ informații potrivit cărora forțele armate ale U.crainei ar plănui să aibă acces la depozit din cauza lipsei de arme.
Zeci de mii de tone de muniție în depozitul de la Cobasna
Depozitul din Cobasna a apărut în anii 1940. Cea mai mare parte a muniției a fost adusă acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia și alte țări europene.
Acum, conform diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție: obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. O explozie la un depozit de aprovizionare din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone.