Update martie 10, 2022 Patronul benzinăriei din Beiuş, partener MOL, care a vândut miercuri, 9 martie, benzina și motorina cu 11 lei, și a declanșat o isterie în toată țara, susține că a fost nevoit să scumpească din cauza prețului ridicat în depozit.
Contactat de BIHOREANUL, proprietarul benzinăriei în cauză a confirmat informaţia şi a declarat că a fost nevoit să recurgă la aceste preţuri pe motiv că ar fi cumpărat foarte scump acest lot de combustibil.
“Am cumpărat din depozit carburantul cu 8,6 lei litrul, în condiţiile în care eu până acum la pompă l-am vândut cu 7,6! Mi-au zis că dacă nu-mi convine să nu iau. Şi aşa am o cisternă pe care nu mi-au umplut-o! Mâine va fi şi mai scump, am înţeles că va fi 10 lei litrul”, a declarat Daniel Degău, administrator şi unul din patronii Desir Impex.
“S-a scumpit şi carburantul la depozitul Rompetrol, azi era tot 8,6 lei/litru, deci se scumpeşte şi la ei. La depozitele MOL se eliberează combustibil doar pentru benzinăriile proprii şi partenere, la fel şi la Rompetrol”, a mai spus Degău, potrivit ziare.com.
Consiliul Concurenţei a anunţat joi, 10 martie, că monitorizează piaţa carburanţilor şi investighează situaţiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică, scrie ziare.com.
Anunțul vine în contextul în care miercuri s-au format cozi de maşini la benzinării în mai multe oraşe din ţară, şoferii fiind speriaţi de zvonurile privind scumpirea carburanţilor.
Mihai Vasile: „Apropo de prețul barilului. Poate se găsește cineva cu mai mult timp să facă o analiză cum trebuie. Dar voi vă aminți când ați băgat motorină și nu că a fost foarte ieftin, dar v-au dat și bani benzinăriile după? Nu? Păi cum, în aprilie 2020 prețul barilui era negativ, -35 dolari. A fost o aberație, desigur, o situație excepțională, dar care nu s-a reflectat în prețul la pompă. Ieri, însă, când a fost vorba de direcția opusă, efectul a fost imediat la pompă. Pentru că așa-i cu piața liberă, e liberă să fie speculată de cei puternici în daune celor mulți și lipsiți de putere.
Altfel, așa, din topor/din avion, e destul de clar că atunci când a scăzut prețul barilului, prețul carburantului la pompă n-a scăzut la fel de tare, dar când a crescut barilul, carburantul a crescut cam în același ritm.
Așa că aveți grijă la ce experți în pupat fundul marilor companii plecați urechea, or să vină zilele astea cu niște soluții de criză de toată frumoasețea, care vor duce tot la creșterea profiturilor companiilor petroliere și sărăcirea continuă a noastră. Ah, și la pachet vor include și acuzații că oricine contestă măsurile propuse de ei sunt trădători putiniști, că așa-i frumos în situații de criză și război, să calci în picioare orice voce de opoziție care poate fi cât de cât legitimă amestecând-o cu criminalii și monștri momentului”.