Update februarie 2, 2022 România a devenit ținta Rusiei. Va fi următorul stat atacat de Rusia, după Ucraina?
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, marți, că lansatoarele de rachetă din România sunt un pericol pentru țara sa, acuzând naţiunile occidentale că ignoră preocupările majore de securitate ale Rusiei. În replică, ministrul român de Externe, Bogdau Aurescu, a transmis că aceste acuzații sunt complet false, anunță Observator Tv.
(foto arhiva)
Vladimir Putin a făcut declarațiile după o conferință de presă cu premierul maghiar Viktor Orban. Președintele rus s-a referit direct la sistemul Aegis Ashore din România, dar și la sistemul identic pe care americanii îl ridică în Polonia. În pofida celor declarate de ruși sistemul Aegis Ashore din România, cunoscut sub denumirea de scutul de la Deveselu, e strict defensiv.
„SUA s-au retras din INF, dar au rămas lansatoarele sistemelor antirachetă din România, care sunt dezvoltate și în Polonia, dacă nu au finalizat deja amplasarea lor”, a subliniat Putin. Președintele rus a ținut să precizeze că în România există lansatoare de tip MK-41 pe care pot fi instalate rachete Tomahawk ce pot lovi adânc în teritoriul rus.
„Ei bine, acest lucru nu e cumva o amenințare pentru noi?”, s-a întrebat retoric Putin, citat de Tass, în conferința sa cu Viktor Orban.
Cei de la Defense România subliniază că nu există nicio dovadă că lansatoarele MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3.
Răspunsul ministrului de Externe Aurescu
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că scutul antirachetă de la Deveselu este strict defensiv, anunță Digi 24.
Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe: „(Putin – n.red.) a spus încă o dată că scutul antirachetă din România și Polonia reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. Este complet neadevărat. Este absurd să spui că un sistem pur defensiv, care nu este gândit către Rusia, ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Suntem gata să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive în România. Nu sunt, asta e sigur”.
Bianca Nobilo – prezentator CNN: Una dintre solicitările președintelui Putin, ca să fie evitată o nouă criză diplomatică sau chiar militară, a fost retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Există flexibilitate la acest capitol, din perspectiva dumneavoastră?
Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe: „Categoric nu! Este o susținere ridicată pentru valorile euro-atlantice în România. De aceea, noi am fost cei care au cerut consolidarea prezenței NATO în România”.