Update februarie 8, 2022 România ar putea avea 12 trenuri cu hidrogen cumpărate cu bani de la Uniunea Europeană. Pentru ca acest lucru să devină realitate, țara noastră trebuie să îndeplinească câteva condiții care par SF: licitațiile nu trebuie să întârzie, achizițiile trebuie făcute după un program clar.
Printre reformele impuse, care nu au legătură cu infrastructura, se numără și eliminarea pensiilor speciale.
Reporterul Vitalie Cojocari a scris: „Trenuri cu Hidrogen în România. Uniunea Europeană dă bani statelor membre pentru a-și reveni din criza economică indusă de Pandemie. Inclusiv România trebuie să-i cheltuiască pe ceva. Pe ceva verde, de pildă.
(foto Digi 24)
În acest context țara noastră a cerut bani de la Uniunea Europeană pentru a face autostradă “ecologică” spre Moldova, dar și pentru a cumpăra trenuri cu hidrogen.
Sunt verzi, în loc de fum scot apă.
UE ne-a zis, da, vă dăm toți banii de care aveți nevoie pentru trenurile de hidrogen. Doar că trebuie să îndepliniți niște condiții.
Aceste condiții au fost negociate deja de țara noastră cu Bruxelles-ul. Printre ele găsim chestii care par SF pentru România: licitațiile nu trebuie să întârzie, achizițiile trebuie făcute după un program clar. Și nu este totul. Ne-am asumat multe alte reforme care nu au legătura cu trenurile, infrastructura. Una dintre ele – să eliminăm pensiile speciale.
Toate aceste condiții, banii pentru trenuri și alte investiții verzi sunt incluse în celebrul plan de finanțare PNRR.
Trenurile sunt 12 la număr. Se va face licitație, dar știe deja că vor circula pe ruta Gara de Nord – Otopeni, Gara de Nord – Pitești pentru că aici liniile nu sunt electrificate.
Seamănă cu bătrânele “săgeți” aflate în circulație, dar vor fi ceva mai mari: vor avea peste 150 de locuri, față de mai bine de 100 câte sunt în săgeți.
Un tren ar putea costa peste 10 milioane de euro și are nevoie de stații de alimentare. Una singură poate costa în jur de 15 milioane de euro, iar câștigătorul licitației ar urma să se ocupe de mentenanță și de alimentare.
Autonomia ar fi de 1.000 de kilometri.
Cel târziu în luna mai ar trebui lansată licitația.
Primul tren ar putea ajunge în Romania în 2024.
Până la jumătatea lui 2026 trebuie să le avem pe toate.
Adevărul este că dacă nu respectăm toate termenele acestui proiect, dar și termenele altor proiecte, cum ar fi să construim la timp autostrada spre Moldova, dacă nu desființăm la timp celebrelor pensii speciale… nu vedem niciun ban. Nici pentru trenuri, nici pentru autostradă, pentru nimic.
Cum credeți? Va reuși România să respecte condițiile impuse prin PNRR?
Mai vedem vreun tren cu hidrogen?
Asta în condițiile în care la CFR nu a venit un tren nou de vreo 15 ani, iar licitațiile de achiziție existente sunt blocate de contestații.”
Ministerul Transporturilor vrea să cumpere 12 trenuri alimentate cu hidrogen
Spre deosebire de trenurile diesel, cele pe hidrogen nu scot fum ci apă. Așa că nu poluează. Prin urmare Uniunea Europeană este de acord să finanțeze sută la sută achiziția cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Un tren costă peste 10 milioane de euro și are nevoie de stații de alimentare. Una singură poate costa în jur de 15 milioane de euro, dar Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu vrea să le cumpere. Plănuiește să oblige câștigătorul licitației să se ocupe de mentenanță și de alimentarea vagoanelor cu hidrogen, scrie stirileprotv.ro.
Trenurile cu hidrogen seamănă cu săgețile albastre pe care le vedem acum pe șine. Doar că vor fi mai mari şi în loc de 2 vagoane cu peste 100 de locuri, vor avea trei vagoane cu 150 de locuri.
Compania franceză Alstom a prezentat primul tren din lume alimentat cu hidrogen şi a confirmat prin preşedintele pentru Europa, GianLuca Erbacci, interesul autorităţilor române pentru această tehnologie de viitor, informează economedia.ro.
Vezi aici Video: Coradia iLint – the world’s 1st hydrogen powered train