Update februarie 3, 2022 Situație ciudată în românia. Se vorbește tot mai insistent de ridicarea restricțiilor dar astăzi cei vaccinați cu două doze s-ar putea trezi cu noi restricții.
Românii fără doza booster ar putea să aibă aceleași restricții ca cei care nu s-au vaccinat deloc. Asta înseamnă că nu vor mai putea intra în mall-uri, magazine sau instituții publice. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență (OUG) care va fi dezbătută, astăzi, în ședință, de la ora 14:00,anunță Realitatea. Între timp, regulile de circulație se schimbă pentru cei care vor să călătorească în Europa! Oamenii care au certificate de vaccinare mai vechi de 9 luni sunt obligați să aibă și doza booster pentru a evita carantina.
Guvernul discută astăzi OUG care ar urma să transpună în practică un regulament european. Astfel, persoanele care nu au doza booster și ajung la graniță vor trebui să stea în carantină dacă nu au doza booster.
Pe plan intern, această discuție este ceva mai complexă doarece sunt voci care susțin introducerea acestei prevederi, dar și persoane care contestă asta.
Reamintim că de marți, 1 februarie, în Uniunea Europeană intră în vigoare regula potrivit căreia certificatele COVID sunt valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin anti-COVID, pentru călătoriile în interiorul UE.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, anunța, la începutul acestei săptămâni, că acest lucru va fi reglementat „în curând” și în România.
Raed Arafat anunță când scăpăm definitiv de restricții
Încă din ianuarie, mai multe țări din Europa au renunțat parțial la restricțiile impuse de autorități pentru stoparea pandemiei, iar Danemarca le anulat pe toate.
Astfel, șeful DSU, Raed Arafat, a dezvăluit ce se va întâmpla în România în perioada următoare.
“Acest lucru va depinde foarte mult de modul în care evoluează pandemia la noi.
Am mai spus că există o diferență între noi și multe din țările care iau aceste decizii în acest moment și asta este dată de rata de persoane vaccinate și protejate.
Toate semnele arată că mergem spre o situație mai stabilă și mai bună. Acest val poate să fie, într-adevăr, ultimul val semnificativ la acest moment și să trecem după asta la o perioadă mai liniștită.
Să vedem ce se întâmplă- devine virusul endemic, devine ca virusul gripal. Asta nu știm încă să spunem, sunt foarte multe păreri din partea oamenilor de știință.
Există o posibilitate, într-adevăr, ca după acest val să ajungem la o revenire la normalitate sau cât mai aproape de normalitate“, a spus Raed Arafat, în exclusivitate, la emisiunea “Decisiv”, moderată de Cătălina Porumbel, informează Kanal D.
Restricții dure în Italia
Noi restricţii în vigoare în Italia începând de marţi, 1 februarie. Autorităţile au impus sancţiuni dure pentru această grupă de persoane nevaccinate. Mai mult, intră în vigoare în curând şi Super Certificatul Verde, care va condiţiona accesul la locul de muncă, notează jurnaliştii La Repubblica.
Anti-vacciniştii care au peste 50 de ani, în cazul în care nu s-au vaccinat cu una dintre cele trei doze prevăzute de mai mult de șase luni, vor trebui să plătească o penalizare unică de 100 de euro.
Amenzile vor fi date de Ministerul Sănătății, prin Agenția de Venituri, iar persoanele sancţionate, vor avea la dispoziție 10 zile pentru a prezenta Autorităţii Sanitare Locale eventualele certificate care să ateste scutirea lor, sau vaccinarea efectuată între timp, scrie La Repubblica.
Noi restricţii la locul de muncă
De asemenea, peste alte două săptămâni va intra în vigoare Super Certificatul Verde, care va condiţiona accesul la locul de muncă al persoanelor nevaccinate care au împlinit 50 de ani, iar începând cu data de 15 februarie, oricine se află la locul de muncă fără certificatul verde, riscă o penalizare între 600 și 1.500 de euro.
Lucrătorii fără certificat vor fi considerați absenți nejustificat: își vor putea păstra locul de muncă, însă salariul le va fi suspendat.
Danemarca a eliminat toate restricțiile anti-COVID
Danemarca a renunţat, de ieri, la toate restricţiile anti-COVID, deși numărul cazurilor noi este încă foarte mare. Partea bună este că presiunea pe sistemul sanitar a scăzut semnificativ, anunță Stirile Pro tv.
Autoritățile daneze au hotărât să revină la viața de dinainte de pandemie, așa că localnicii își pot relua activitățile cu care erau obișnuiți până acum doi ani, fără restricții, dar oamenii sunt în continuare precauți.
Totuşi, cei care vor să călătorească în Danemarca trebuie să fie vaccinaţi, să prezinte un test negativ ori dovada că au trecut prin boală.
Elveția plănuiește să ridice toate restricțiile anti-COVID de la jumătatea lui februarie
Elveția susține că suntem pe cale de a intra în faza endemică a COVID-19, care poate fi mai ușor de gestionat, și intenționează să ridice toate restricțiile până la jumătatea lunii februarie, informează Hotnews.
„Bineînțeles că pandemia nu s-a încheiat, însă vedem lumina la orizont”, a spus miercuri președintele confederației elvețiene, Ignazio Cassis, citat de AFP.
Semnele unei ieșiri iminiente din criză se înmulțesc, lăsând să se întrevadă începutul unei faze endemice, se arată într-un comunicat al guvernului care anunță renunțarea, de la 3 februarie, la carantină pentru contacții unui caz COVID-19 și la obligația muncii de la domiciliu.
Cassis a susținut că această nouă fază este posibilă datorită vaccinării și a cerut prudență în continuare.
„Sfârșitul crizei nu înseamnă sfârșitul virusului. Învățăm să trăim cu el”, a subliniat el, referindu-se în special la o posibilă sezonalitate a COVID-19, precum gripa.
Ridicarea totală a restricțiilor ar putea intra în vigoare din 17 februarie, eliminând astfel obligativitatea prezentării permisului de sănătate la restaurante și în centrele culturale, dar și purtarea măștilor de protecție în mijloacele de transport în comun și magazine. De asemenea, nu vor mai fi restricții legate de întâlniri private și publice.