Update februarie 22, 2022 Politicienii români au găsit formula magică pentru a guverna țara: împrumuturile. Cât mai multe, cât mai dese, pe modelul Grecia. Peste 10-20 de ani o să pățim ca ei, dar cui să-i pese acum?
Lucian Mindruta: „Coaliția de guvernământ reduce cu 50% acciza la carburanți.
Toată lumea aplauda. Dar…
Accizele alea nu sunt o rautate a statului la adresa consumatorului. Accizele sunt o taxa din care statul finanteaza bugetul.
Cand reduci o taxa trebuie sa reduci si cheltuielile statului. Daca nu o faci, cum deja avem deficit, te vei imprumuta. Nu exista alta solutie.
Practic, ne imprumutam ca sa facem posibila o masura populista, amanetandu-ne viitorul.
Si nimeni nu protesteaza.
Pentru ca din 20 de milioane inteleg 300 de mii, si aia prea au multa treaba”.
Acciza la carburanți va fi redusă cu 50%. Prețul la pompă va scădea cu mai mult de 1 leu/litru
Din această primăvară, prețul carburanților la pompă ar urma să scadă cu mai mult de un leu pe litru, anunță Stirile Pro Tv.
Este promisiunea coaliției de guvernare, care a decis să reducă la jumătate acciza la carburanți, ca soluție parțială a crizei din energie. Ca să pregătească terenul pentru întoarcerea la piața reglementată a energiei, guvernanții au mai decis ca actualele măsuri de plafonare și compensare, să fie prelungite și în aprilie.
Pentru un litru de benzină sau de motorină, prețul mediu a sărit de 7 lei, în condițiile în care acciza la carburanți a ajuns, anul acesta, la aproape 1.900 de lei la motorină și la aproape 1.800 de lei la benzină. Coaliția de guvernare a decis înjumătățirea accizelor.
Furnizorii de energie avertizează că nu mai pot face protecție socială în locul statului
Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER avertizează guvernul că nu mai poate face protecție socială în locul statului : la aproape patru luni de la adoptarea legislației și emiterea primelor facturi, furnizorii nu au primit înapoi banii cheltuiți cu plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale și au suportat aproape integral costurile care ar trebui de fapt să fie acoperite de stat. E vorba de peste 6 miliarde de lei, estimează la RFI Laurențiu Urluescu, președintele asociației.
Furnizorii, acuzați că ar fi calculat greșit facturile, au dus, de fapt, greul până în prezent : ei au achitat atât la producători, distribuitori și transportatori, cât și la stat, sub forma taxelor și accizelor iar, la final, pentru ca facturile românilor să nu fie imposibil de dus, plafonarea și compensarea a fost suportată tot de aceștia.
La RFI, președintele AFEER spune că statul a amânat în mod repetat rambusarea sumei care a fost inițial de trei miliarde dar în timp s-a dublat. Ca să reziste, mulți furnizori s-au împrumutat de la bănci dar și băncile au ajuns la ”fundul sacului” așa că perspectiva este insolvența, dacă statul nu se achită de îndatoririle sale. Laurențiu Urlescu spune că AFEER a avansat deja o serie de propuneri guvernului, între care scutirea furnizorilor de plata accizelor și taxelor datorate statului.