Update februarie 10, 2022 Preşedintele Consiliului de orientare strategică vaccinală, Alain Fischer, a estimat miercuri, în faţa Senatului, că o renunţare la permisul vaccinal poate fi luat în calcul “la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie”, dacă o serie de condiţii sunt îndeplinite.
“Din punct de vedere ştiinţific şi medical, este necesară o rată de incidenţă redusă, acum suntem la 2.500. Redusă vrea să însemne mult mai mică, cel puţin de 10 sau 20 de ori, dar există elemente de context, să vă dau o cifră nu ar avea sens”, a spus el, citat de stiripesurse.ro.
El a evocat, de asemenea, necesitatea, ca “supraîncărcarea spitalicească actuală să dispară, ca spitalele să revină la o stare de funcţionare obişnuită şi ca pacienţii non-Covid să poate fi trataţi fără întârziere”. De asemenea, a mai spus Alain Fischer, este necesară o “acoperire vaccinală cu rapel ridicată”.
Alain Fischer a subliniat că acest exerciţiu de proiecţie este un “teren fragil”, dar potrivit lui “poate merge destul de repede”, întrucât incidenţa scade “destul de repede”.
Anglia intenţionează să renunţe la izolarea persoanelor testate pozitiv
Premierul britanic Boris Johnson şi-a anunţat miercuri intenţia să pună capăt, de la finalul lui februarie, obligaţiei de autoizolare a persoanelor infectate cu COVID-19 pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.
Johnson a pus capăt aproape tuturor restricţiilor legate de COVID-19 în Anglia în iulie 2021, iar luna trecută a ridicat măsurile incluse în „planul B” care fusese impus temporar pentru a încetini răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, scrie digi24.ro.
El a spus că Anglia este decisă să devină prima mare economie care înlocuieşte cerinţele juridice privind autoizolarea cu recomandări.
„În cazul în care actuala tendinţă încurajatoare continuă, mă aştept să putem pune capăt, cu o lună înainte, ultimelor restricţii interne rămase, printre care cerinţa juridică de a te autoizola dacă este testat pozitiv”, a explicat Boris Johnson, potrivit sursei citate de Agerpres.
Potrivit deciziei iniţiale a Londrei, măsura autoizolării urma să expire la 24 martie.
Johnson anunţase că va încerca să renunţe la această măsură mai devreme dacă situaţia epidemiologică o permite.
Masca nu va mai fi obligatorie în exterior în Italia începând de vineri
Autorităţile sanitare italiene intenţionează să ridice vineri obligaţia purtării măştii în exterior, pe măsură ce numărul cazurilor de infecţii cu coronavirus scade.
Ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat decretul marţi seară.
Cu toate acestea, italienilor li se va cere în continuare să aibă măşti la ei şi să le poarte, mai ales în mulţimi, a spus el, potrivit gazetaromaneasca.com.
Obligativitatea purtării măştii încă se aplică în interior, în cadrul unui regulament ce urmează să rămână în vigoare până la 31 martie cel mai devreme.