Update februarie 1, 2022 Legea din țara noastră spune clar cine are dreptul să meargă în Armata Română în caz de război. Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 990/12.XII.2006, precizează exact ce înseamnă serviciul militar în timpul stării de asediu, mobilizării și stării de război.
Centrele militare, înființate de Statul Major General, vor fi cele care vor recruta și înrola cetățenii eligibili în armată. Ordinul de asigurare a activităților de recrutare-înrolare se emite pe baza propunerilor înaintate de centrul militar, de prefectul județului sau al municipiului București, conform legislației în vigoare, scrie bzb.ro.
Bărbații, cetățeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani, sunt înrolați în serviciul militar. La cerere, aceștia pot fi înrolați imediat după împlinirea vârstei de 18 ani, conform articolului 23 din Monitorul Oficial.
Pentru a fi recrutați sau înrolați, cetățenii sunt obligați să se prezinte la data, ora și locul specificate în ordinul de chemare. Tinerii care, din diverse motive, nu au primit un ordin de chemare sunt obligați să se prezinte la centrele militare pe teritoriul cărora își au domiciliul sau reședința în termen de două luni de la împlinirea vârstei de 20 de ani, în conformitate cu articolul 25 din Monitorul Oficial.
Conform legislației în vigoare, limita maximă de vârstă la care bărbații români pot fi chemați la serviciul militar este de 35 de ani. Toate persoanele care sunt înrolate în Armata Română trebuie să treacă un test psihologic și fizic pentru a vedea dacă sunt în deplinătatea facultăților mintale și dacă pot face față efortului fizic.
Ministerul Apărării vrea să atragă tineri și să-i antreneze militar. Cât poți câștiga ca rezervist
Ministerul Apărării vrea să atragă tineri, să-i antreneze militar și să-i folosească alături de soldații profesioniști dacă țara are nevoie de protecție armată. Inițiativa vrea să crească numărul de soldați antrenați în caz de primejdie.
Potrivit unui proiect al Ministerului Apărării, cei care aleg armata ar câștiga 2.700 de lei în timpul perioadei de pregătire militară, plus o soldă lunară de 1.500 de lei când este rezervist și își vede de viața civilă, informează Digi24.
Până în 1997, bărbații între 20 și 50 de ani, erau chemați pentru îndeplinirea serviciului militar obligatoriu. Nu scăpau nici cei admiși la facultate. Făceau armata la termen redus: 9 luni înaintea primului an de studiu. Acum, armata este profesionistă. Soldatul angajat e o meserie ca oricare alta. Conform MApN, țara are peste 73 de mii de militari activi și vreo 80 de mii de rezerviști. Numărul cetățenilor disponibili pentru serviciul militar depășește însă cinci milioane și jumătate.
O treime din „forţa de reacţie rapidă” a Rusiei e masată la graniţa cu Ucraina
Rusia are în acest moment masate la graniţa cu Ucraina între 56 şi 70 de aşa-numite „grupuri tactice la nivel de batalion”, ceea ce reprezintă mai bine de o treime din totalul de 168 de astfel de unităţi ale Moscovei, permanent gata de luptă, un fel de „forţă de reacţie rapidă” de care dispune Vladimir Putin, anunță Digi 24.
În momentul anexării peninsulei Crimeea, în 2014, armata rusă ar fi mobilizat în jur de şase astfel de batalioane, conform The Economist, care compară situaţia cu un imens joc de „ruletă rusească” pe care Putin pare să îl joace în acest moment cu restul lumii. Fără ca nimeni să ştie exact dacă revolverul e încărcat sau e, în realitate, gol.
Batalioanele ruseşti, cu o forţă estimată de peste 127.000 de militari, reprezintă cea mai mare concentrare de forţe militare de la finalul Războiului Rece încoace. Iar Vladimir Putin este, aparent, singura persoană care ştie în acest moment cum şi dacă va pune la lucru acest întreg arsenal militar.
Conform actualei doctrine a armatei ruse, un „grup tactic la nivel de batalion” (prescurtat, GTB) reprezintă o unitate de luptă alcătuită din circa 800 de militari, la care se adaugă subunităţi de blindate, artilerie ori antiaeriene.
Aceste GTB-uri sunt create în cadrul brigăzilor clasice de tancuri sau infanterie mecanizată. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu a spus, citat de TASS, că Rusia dispune de 168 de astfel de GTB-uri: