Update februarie 18, 2022 Cântăreața ADDA, după luni de chin și paralizie parțială, a aflat că suferă de Borelioza și Bartonella. Adda a ajuns prima oară la spital în urmă cu un an și juătate, când pe piele îi apăruse o urticarie agresivă. Până recent, Adda a crezut că are dermografism, însă pentru că apăruseră simptome severe, vedeta a apelat la alți medici pentru investigații. Astfel, de curând, Adda a descoperit că suferă, de fapt, de Borelioza, cunoscută şi ca boala Lyme şi Bartonella, anunță a1.ro.
Având în vedre că a fost depistată destul de târziu, afecțiunea i-a ajuns artistei la creier, așa că a anunțat că s-a retras din viața publică, pentru a urma un tratament.
Ce este boala Lyme, afecțiunea de care suferă Adda
Boala Lyme este o afecțiune bacteriană, transmisă de căpușele din genul Ixodes.
„După un an jumătate de chin în care mi s-a pus diagnostic greșit și mi s-a dat tratament și mai greșit, am aflat într-un final adevărul. A fost nevoie să îmi paralizeze anumite părți ale corpului că să fiu diagnosticată cu Borelioza și Bartonella – transmise de căpușe și țânțari, ploșnițe sau dacă te muscă animale care au asta în sânge”, a explicat Adda.
Infecția diseminată timpuriu
Dacă boala nu este depistată și tratată imediat după infecție sau dacă nu există simptome în primul stadiu al bolii, infecția afectează pielea, articulațiile, inima și sistemul nervos, în câteva săptămâni sau luni de la infecție. Apare la câteva zile sau săptămâni de la stadiul 1, anunță bioclinica.ro. Simptomele pot include:
- Erupție cutanată extinsă și circulară – poate apărea pe mai multe părți ale corpului;
- Durere fizică;
- Slăbiciune;
- Amorțeala brațelor și/sau a picioarelor;
- Paralizia mușchilor feței;
- Dureri de cap;
- Leșin;
- Probleme de concentrare sau cu memoria;
- Conjunctivita sau deteriorarea țesutului ochiului;
- Înroșirea și tumefierea articulațiilor mari, în special a genunchilor;
- Palpitații și complicații cardiovasculare.
Stadiul 3: Cronicizarea bolii Lyme
În lipsa tratamentului, boala Lyme va progresa, putând duce până la deteriorarea articulațiilor și a nervilor; aceasta poate apărea la câteva luni sau chiar ani de la infecție. Printre simptome se află:
- Artrita, în special în zona genunchilor – include episoade recurente de umflare, acumulare de lichid și înroșirea articulațiilor;
- Amorțeala sau furnicăturile mâinilor, picioarelor sau spatelui;
- Oboseala cronică;
- Incapacitatea de a controla mușchii feței;
- Problemele de memorie și vorbire;
- O stare de spirit proastă;
- Rar, probleme cardiovasculare.
Ce spune Cătălin Rizea, soțul Addei, despre boala artistei: ”Eu, soțul ei, îi voi sta alături, ca de fiecare dată!”
Soțul Addei, Cătălin Rizea, susține însă că atât el, cât și soția sa rămân optimiști.
„Boala Addei se află încă într-un stadiu incipient. Iată un motiv pentru a rămâne optimiști, și Adda, și eu, și ceilalți membri ai familiei noastre. Facem față de un an și ceva. Vom face și pe mai departe, fără nicio îndoială. Iar eu, soțul ei, îi voi sta alături, ca de fiecare dată! Ce vă așteptați să vă spun?!
Adda a spus ce avea de spus. Iar dacă a postat pe paginile sale de socializare mesaje legate de situația cu care se luptă nu a făcut-o în niciun caz pentru a-și spori notorietatea, cum poate mai crede unul sau altul, ci pentru a atrage atenția asupra unei situații cu care se mai pot confrunta și alți semeni de-ai noștri!”, a declarat Cătălin Rizea pentru impact.ro.
ADDA: „Nu toate bolile sunt de la stres!!!!”
ADDA: „Lista cu intrebari si simptome cu care m-am prezentat la medic in 29 Octombrie 2021- raspunsul a fost- mergeti la psiholog, ca sa nu va trimit la psihiatrie! Cateva luni mai tarziu- confirmat borelioza( lyme)+ bartonella. Toata povestea va fi in cartea “Cele trei”. Va multumesc ca sunteti aici! 🖤
Nu vreau sa generez nici un conflict! Nu am nimic cu nimeni! Mama e cadru medical si stiu ce inseamna sa fii de ambele parti! Vreau doar ca exemplul meu sa insemne CEVA! Atat pentru medici cat si pentru pacienti.
Nu toate bolile sunt de la stres!!!!
Da! Suntem intr-o lume haos. Nu mai avem timp. Nu mancam sanatos. Suntem razna. Cu totii. Hai sa ne oprim si sa respiram! Hai sa fim mai empatici si mai rabdatori. Mai buni. Sa nu mai punem etichete atat de usor. Sa fim responsabili. Sa se faca campanii de CONSTIENTIZARE! Cui pana mea ii pasa ce mananca vedetele? Unde s-au dus in vacante? Cine si-o trage cu cine? Si asa mai departe. Hai sa INFORMAM LUMEA ca exista si altceva. Hai sa EDUCAM LUMEA!
Hai sa mai vorbim si despre boli rare. Macar 5 minute pe saptamana. Despre intoleranta la histamina, mastocitoza, lupus, lyme etc. 5 minute! Atat!”