Update februarie 14, 2022 Nu mai există niciun motiv pentru restricțiile minime din România. Autoritățile au decis încă de la începutul valului 5 că va pune accent pe imunizarea de turmă, favorizând economia și nu va mai impune restricții drastice. România a trecut valul 5 cu cele mai lejere măsuri anti-COVID. În curând se va renunța și la mască, în exterior.
“Trebuie să existe o tendinţă descrescătoare consolidată care să permită luarea acestor decizii. (…) Nu avem un astfel de calendar (al relaxărilor). Deocamdată, nu avem motive să avem un astfel de calendar, pentru că situaţia în spitale este serioasă în continuare în secţiile de terapie intensivă.
Totuşi, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricţii cum ar fi, de exemplu, utilizare măştii în aer liber s-ar putea renunţa la ele sau, ştiu eu, creşterea gradului de ocupare a unor instituţii care organizează evenimente, dar numai în corelaţie cu evoluţia reală. Evoluţia reală s-a schimbat.
Nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci este legată de numărul de pacienţi din spitale şi cei din secţiile de terapie intensivă”, a explicat ministrul, potrivit stirileprotv.ro.
El a menţionat că restricţia de a purta mască de protecţie pe stradă ar putea fi ridicată, probabil, într-un interval de 2-3 săptămâni, “dacă numărul de cazuri scade consistent şi începe acea scădere a cazurilor din secţiile de terapie intensivă”.
Nu se va renunţa la izolarea persoanelor care sunt infectate şi au simptome
Rafila a mai spus și că nu există motiv pentru a se renunţa la izolarea persoanelor care sunt infectate cu noul coronavirus şi au simptome.
“Trebuie să stea în izolare. Şi dacă este bolnav de gripă, este bine să stea în izolare. (…) Discutăm de două lucruri diferite: una este gravitatea bolii, gravitatea evoluţiei şi altceva este izolare. La orice fel de viroză, este bine să stai câteva zile în izolare, încât să nu îţi îmbolnăveşti colegii, familia şi aşa mai departe. Nu avem de ce să renunţăm la izolarea persoanelor care sunt infectate şi au simptome”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila: “În curând, vaccinarea împotriva Covid se va face doar la medicii de familie”
“Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de antena3.ro.
Întrebat dacă sunt discuții că în viitor vaccinarea împotriva Covid să se facă doar la medicii de familie, ministrul Sănătății a spus: “Da, există astfel de discuții”.
“Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează.
În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin“, a spus Alexandru Rafila.
Întrebat când se va ajunge la această situație, ministrul Alexandru Rafila a răspuns, potrivit Kanal D: “În curând. Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”.