Update ianuarie 25, 2022 Mulți s-au întrebat de ce tace Klaus Iohannis în chestiunea Rusia-Ucraina. Însă el nu tace, „vorbește” prin ministerul de Externe, Iohannis fiind șeful diplomației românești. Nimic extern nu se decide/comunică fără acceptul președintelui.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după cea de-a doua zi a Consiliului de Afaceri Externe, a propus în cadrul reuniunii să fie organizată o întâlnire a miniștrilor de Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina în fața amenințării ruse de la graniță. De asemenea, el a propus sancțiuni împotriva Rusiei.
„În timpul celei de-a doua zi a Consiliului Afaceri Externe privind situația de securitate îngrijorătoare din vecinătatea Ucrainei, am reiterat poziția României pentru nevoia de dialog dar și descurajare. Avem nevoie de progrese rapide în pregătirea sancțiunilor ferme și credibile de către UE. Am sugerat să examinăm posibilitatea organizării unei întălniri a CAE în Kiev, în solidaritate cu Ucraina”, arată mesajul ministrului de Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, citat de Digi 24.
Răspunsul Rusiei
Răspunsul lui Vladimir Putin a venit Facebook prin Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.
”Citind deciziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene…
La reuniunea miniștrilor de externe din UE România s-a pronunțat ferm în favoarea unor noi sancțiuni anti-ruse. Ca urmare a „ciclului de sancțiuni” anterior, Bruxelles-ul intenționează să ceară despăgubirea din partea Rusiei pentru DAUNELE ECONOMIEI UE. Perfecțiunea n-are limite!
Washington și Bruxelles repetă că „sferele de influență” sunt obsolete (n.r. învechite). În același timp, s-au agățat de propriile lor sfere de influență, pur și simplu numite altfel: zona de securitate NATO, Vecinătatea estică și sudică și, dacă îl credem pe J.Borrell, întreaga Africă…
Occidentul trebuie să-și amintească de definiția internațională a agresiunii. Nu este desfășurarea trupelor pe teritoriul propriu, la sute de kilometri de graniță. Tocmai Kievul, adunând echipamente grele, pregătește un masacru împotriva populației civile din Donbas…
Dacă repeți mult timp că Rusia va ataca Ucraina, nu există nicio garanție că aceasta se va întâmpla. Dar cetățenii țărilor europene vor trăi în frică și anxietate, de-a lungul perimetrului granițelor Rusiei vor apărea noi baze NATO, iar miliarde din ajutorul UE vor fi furate…”, e mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București, potrivit RTV.
Rusia plănuiește un „război fulger” care ar putea distruge Kievul, avertizează Londra
Membrii NATO au început să trimită de luni nave și avioane de luptă în țările aliate din estul Europei. Boris Johnson, aflat în centrul unor scandaluri politice în Marea Britanie, a spus că Rusia are suficienți soldați în apropierea Ucrainei pentru a declanșa un „război fulger” pentru a cuceri Kievul, relatează Financial Times, potrivit Observator TV.
Nu este prima declarație controversată a britanicilor pe tema crizei din Ucraina. În weekend, ministerul de externe, a spus într-o declarație catalogată drept o gafă că Rusia pregătește o lovitură de stat de în Ucraina pentru a instala un președinte marionetă. Premierul britanic a făcut comentariile, întrebat despre o posibilă invazie a rușilor în Ucraina. NATO a anunțat că membrii săi și-au pus forțele militare în așteptare pentru un potențial atac.
Boris Johnson susține că există 60 de grupuri de luptă ruse (batalioane) la granițele Ucrainei. Asta ar fi dovada unui „plan pentru un război fulger care ar putea distruge Kievul”. „Ar fi un pas dezastruos”, a spus el. ”Pentru Moscova orice invazie va fi o afacere dureroasă, violentă și sângeroasă. Cred că este foarte important ca oamenii din Rusia să înțeleagă că aceasta ar putea fi o nouă Cecenie”, a transmis Boris Johnson, potrivit Financial Times.