Update ianuarie 31, 2022 Mirela Voicu, realizatoarea emisiunii Voi cu Voicu de la Antena 3, a primit trei facturi de gaz într-o lună, în valoare totală de 1.897 de lei. Asta deși, spune ea, a stat doar 6 zile la adresa unde a fost emisă factura în luna respectivă.
”Merit chestia asta pentru că trăiesc în România, pentru că avem parte de furnizori care sunt și lacomi și ticăloși. Nu e vorba neapărat despre mine, este vorba despre mulți români care sunt în situația asta și care vorbesc în van pentru că nu îi aude nimeni.
Pe data de 29 decembrie s-a emis factura în valoare de 814 lei cu termen scadent 28 ianuarie. O factură corectă, pentru că indexul autocitit îl trimit între 23 și 27. Incorectă dacă stăm să ne gândim că în luna decembrie, la adresa de facturare, eu am locuit 6 zile.
În ianuarie, pe data de 14, mi se emite din nou o factură în valoare de 629 de lei, cu termen scadent 14 februarie. După care, pe 29, primesc o altă factură cu data de emitere 31 ianuarie, noi fiind azi în 29, în valoare de 454 de lei, cu termen scadent martie.
(…) Acum te întreb: ori sunt incompetenți, ori sunt ticăloși, ori sunt ambele. Sunt oameni care nu își pot permite să plătească o factură, nu 3 facturi emise în ianuarie.
Am făcut o reclamație la furnizor. Am primit un răspuns cred că în chineză, pentru că nu a înțeles nimeni nimic”, a povestit Mirela Voicu într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Schema de sprijin pentru plata facturilor la energie intră în vigoare de mâine. Limita de consum pentru compensație a crescut
De la 1 februarie intră în vigoare noua schemă de sprijin pentru plata facturilor la energie. Românii vor beneficia de preţuri plafonate, iar limitele de consum în care consumatorii trebuie să se încadreze pentru a primi compensaţii sunt ceva mai generoase. Chiar şi aşa, facturile sunt cu aproximativ 40% mai mari decât anul trecut, anunță Antena 3.
De mâine, veţi putea beneficia de preţuri plafonate la un nivel mai scăzut decât până acum: 0,8 lei pe kwh la energie electrică şi 0,31 lei pe kwh la gaze naturale. De asemenea, limitele de consum în care trebuie să vă încadraţi pentru a primi compensaţii sunt acum ceva mai generoase.
Ca să obţineţi o reducere de 0,29 de lei pe kwh la energia electrică trebuie să vă încadraţi într-o limită de consum de 500 kwh pe lună, iar pentru o reducere de 40% din preţul gazelor naturale trebuie să vă încadraţi într-o limită de consum de 300 metri cubi pe lună.
Preţului final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.
Noile măsuri de sprijin nu se aplică retroactiv, ci doar pentru lunile februarie și martie.
Ministrul german de Finanţe vrea să elimine suprataxa din facturile la energie. Taxa finanța proiectele verzi
Germania ar putea renunţa la suprataxa percepută pe facturile consumatorilor de electricitate, care fusese inclusă în vederea sprijinirii energiei regenerabile, pentru a atenua povara creşterii costurilor la energie asupra gospodăriilor, a anunțat ministrul de Finanţe, Christian Lindner, transmite Reuters. Taxa reprezintă o cincime din factura de energie a unui consumator.
Taxa, care a fost redusă cu 3,9% în 2020 pentru a ajuta economia să-şi revină în urma pandemiei, este colectată conform Legii energiei regenerabile (EEG) şi plătită producătorilor de turbine eoliene şi instalaţii pentru energia solară, anunță G4 Media.
Coaliţia aflată la putere în Germania intenţiona să elimine suprataxa percepută pe facturile consumatorilor de electricitate de la 1 ianuarie 2023, dar presiunea de a scădea facturile este majoră în Germania.
În decembrie 2021, preţurile la energie în Germania erau cu 69% mai mari faţă de decembrie 2020. Escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia va majora şi mai mult preţurile, avertizează analiştii. Preţul gazelor naturale a reînceput să crească în 2022, după ce pe parcursul lui 2021 s-a triplat. Escaladarea costurilor la energie a afectat în mod deosebit gospodăriile, în condiţiile în care facturile au explodat, dar şi numeroase sectoare industriale, care au fost nevoite să reducă producţia.