Update ianuarie 22, 2022 Carantinarea pentru salvarea de vieți a fost un vis frumos. Dar nu este sustenabilă economic. În România s-a încercat un experiment, voit sau nu, în care s-a pus pe primul loc economia. Se pare că a reușit. Sute de morți zilnic și un sistem spitalicesc paralizat nu a impresionat pe nimeni, cei vii au fost mulțumiți că au putut să-și încaseze salariul pentru a-și plăti cheltuielile.
Se pare că și țările vestice vor urma modelul românesc. Economia mai presus de orice. Nici țările bogate nu-și permit să plătească an de an ajutoare pentru a-i ține pe oameni în case, pentru a le salva viețile. Mai ales că mulți fac scandal pentru carantinare. Așa că, toată lumea la muncă, scapă cine poate de infectare. Statul se va implica doar în sistemul de sănătate, atât cât poate.
Marea Britanie renunță la toate restricțiile
Marea Britanie renunţă la toate restricţiile Covid, inclusiv certificatul verde, iar din martie ar putea elimina şi măsura izolării pentru cei testaţi pozitiv, anunță Stirile Pro Tv.
Boris Johnson, premierul britanic: ”De joi, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu. De acum, guvernul nu le mai cere oamenilor să lucreze de acasă și nu mai impune purtarea măştilor sanitare în nicio situaţie.”
Persoanele care vor fi testate pozitiv vor intra în autoizolare, dar, în curând, s-ar putea renunţa şi la această măsură, anunță Stirile Pro Tv.
Israelul ar putea renunţa la certificatul verde, deşi a înregistrat un număr record de cazuri noi de COVID-19
Cu toate că Israelul a înregistrat un număr de 65.259 de noi cazuri de coroavirus, ministrul de Finanţe, Avigdor Liberman a declarat marţi că ţara ar trebui să renunţe la Certificatul Verde, transmite Jarusalem Post.
„Nu există nicio logică medicală şi epidemiologică în Certificatul Verde, lucru cu care mulţi experţi sunt de acord. Există însă o afectare directă a economiei, a activităţilor zilnice şi, în plus, o amplificare semnificativă a panicii în rândul populaţiei. Lucrez cu toate părţile pentru a elimina certificatul verde şi pentru a păstra o viaţă de zi cu zi normală pentru noi toţi”, a scris Liberman pe Twitter, la câteva ore după decizie, potrivit Adevarul.
Decizia renunțării la certificatul verde a fost a lui Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în urmă cu câteva zile că în plin val 5 al pandemiei, acest certificat nu mai este o urgență, pentru că până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.
„Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni.
Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a spus ministrul, potrivit Digi 24.