Update octombrie 21, 2021 Majoritatea românilor au ales calea Indiei, în pandemie. Încurajați de politicieni, preocupați mai mult de furtul din bani publici, românii au ignorat vaccinarea și minime reguli de pandemie. Iar acum plătesc prețul. Sute de morți zilnic.
Liviu Mihaiu: „Modelul Indian vs Modelul Românesc egal Love”
Casa Jurnalistului: „În India un lockdown brutal a fost urmat de o relaxare totală.
Politicienii țineau mitinguri imense în care se lăudau că au învins virusul. Norodul să-ngrămădea în procesiuni religioase și îi mulțumea lui Dumnezeu că i-a scăpat de pandemie. Unii au început să creadă că nici nu s-a întâmplat.
Apoi a venit dezastrul.
Record de îmbolnăviri și decese. Spitale care iau foc de la oxigenul pompat în plămânii pacienților.
Bătrâni care rămân să moară acasă ca să nu ocupe locurile unora cu șanse mai mari de supraviețuire.
S-a întâmplat în India, care a trecut în primăvară prin cel mai mare val al pandemiei înregistrat vreodată.
Guvernul își asumă 400.000 de victime, dar statisticile sugerează o mortalitate în exces chiar și de zece ori mai mare.
Victimele au fost incinerate în parcări când crematoriile erau pline. Copacii din parcuri au fost tăiați când nu mai aveau lemne de rug. Mii de trupuri pluteau pe râul Gange.
“Parcă am pierdut un război și acum adunăm morții”, declara un doctor pentru BBC.
🚫
24 martie 2020, ora 8 seara: Prim-ministrul anunță că în 4 ore închide complet toată țara. Nu mai ai voie să ieși din casă timp de trei săptămâni.
Asta declanșează cel mai mare val de migrație din India de după 1947.
Milioane de muncitori sezonieri din orașe o iau la fugă înapoi spre satele lor. Erau plătiți cu ziua și nu puteau sta în chirie fără să muncească. Dar trenurile au fost fost oprite, la fel și autobuzele și toate mijloacele de transport. Așa că au pornit pe jos, uneori și sute kilometri, ferindu-se de polițiștii care îi băteau cu bețe pe cei care încălcau carantina.
O fată de 15 ani a mers cu bicicleta peste 1000 km, cu tatăl bolnav pe portbagaj, și a reușit să ajungă în satul natal. Sute de oameni au murit pe drum. Mulți alții au dispărut.
Impactul social și economic a fost devastator. Dar India a sărit astfel peste primul val de îmbolnăviri.
Ministrul Sănătății a anunțat sfârșitul pandemiei. Prim-ministrul s-a lăudat la forumul economic mondial că India a salvat lumea de la dezastru.
India era cel mai mare producător de vaccinuri din lume, dar pe majoritatea le-au dat la export, de vreme ce “am învins virusul”.
Autoritățile au renunțat la toate restricțiile. Milioane de oameni s-au strâns pe malurile râului Gange pentru un festival hindus.
Când au venit alegerile locale, prim-ministrul a organizat mitinguri cu sute de mii de oameni. “N-am mai văzut vreodată așa public imens. Astăzi v-ați arătat puterea”, a spus mulțimii într-o zi cu peste 200.000 de noi infectări.
🦠📈💥
Câteva zile mai târziu a început bătălia pe oxigen. Spitalele au rămas fără provizii și rudele pacienților căutau disperate buteliile care îi țineau în viață. Bogații cumpărau preventiv aparate de oxigen. Oamenii de rând apelau la pile și relații. Tinerii făceau apeluri pe Twitter.
Aceștia erau cei norocoși, care au reușit să prindă măcar locuri în spitale. Săracii și cei din sate izolate au rămas să moară acasă.
Pe marginea tragediei a înflorit o industrie de “vindecători”, care spuneau cu câteva luni înainte că nu există virusul, iar acum vindeau “medicamente-minune” care făceau noi victime.
“Nu credeam că o să ajung să adun trupuri de pe stradă”, spunea pentru BBC un voluntar de la o companie de pompe funebre.
Jurnaliștii de la cel mai mare ziar indian au numărat 2000 de trupuri plutind pe Gange, care au fost apoi arse sau îngropate pe malul râului considerat sfânt.
În total, estimările variază de la 1 milion de victime la 6 milioane – nu doar de la boala propriu-zisă, ci și de la efectele politicilor brutale.
Cea mai mare democrație din lume a dezbătut furibund dezastrul – de la responsabilitatea politicienilor la eșecul moral al societății în ansamblu.
India a început să vaccineze milioane de oameni în fiecare zi, dar pentru asta autoritățile au blocat exporturile, lăsând o mare parte din Africa fără vaccinurile comandate.
Populația terifiată a început să respecte religios regulile de protecție sanitară și valul a trecut, iar după o vreme viața a revenit la normal în orașele indiene hiper-aglomerate.
Acum, experții care au prezis valul precedent avertizează că India se îndreaptă spre o nouă criză la finalul toamnei.
Memoria colectivă a ținut câteva luni”.
Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, a comentat situaţia pandemiei din România. „Am ajuns cimitirul Europei şi situaţia este critică”, spune medicul care le reamintește guvernaţilor că au la îndemâna soluţii pentru a ajuta pacienţii şi spitalele, scrie stiripesurse.ro.
“O să devin redundant, pentru că eu spun de la începutul acestei pandemii că există patru pilon de care trebuie să ținem seama ce ar fi putut controla cu succes această pandemie. Tot spun de vreo 4 luni de zile că vine valul 4 şi pilonii sunt foarte clari: testare, vaccinare, distanțare şi asigurarea accesului la tratament rapid.
Testarea extinsă regulată, săptămânală, periodică, ca să înțeleagă guvernanţii pentru a întrerupe pe de-o parte întreruperea lanțului de transmitere şi dacă diagnostichezi la timp, tratezi la timp, ai acces la tratament la timp şi nu ajungi la terapie intensivă.“, spune medicul Tudor Ciuhodaru care recomandă guvernaţilor să trimită prin poșta 4 teste gratuite.