Update octombrie 10, 2021 Serviciile de ambulanță sunt depășite de solicitări. Numai în Timiş, ieri, medicii, asistentele şi ambulanţierii au răspuns la peste 1.100 de solicitări. Cele mai multe, de la persoane infectate cu SARS-CoV-2.
“Așa-zisele 12 ore se prelungesc pentru că suntem puțini și bolnavii sunt din ce în ce mai mulți. Când mi-am luat diploma, am știut ce implică să fii asistent medical, nu numai pe vreme de pace, și războiul e tot al nostru”, spune Stela Corneschi, pentru TVR.
“Cel mai multe am avut 18 și ultima tură am avut 12“, a povestit și Călin Florea, ambulanțier.
Claudia Bălașa, asistent medical: “Să stai cu un pacient în fața spitalului, să-ți fie teamă că-ți rămâne fără oxigen… Noi avem 3 tuburi de oxigen la Ambulanță dar nu sunt suficiente – și lucrul ăsta ne obosește (…) mai mult psihic decât fizic.”
Adriana Pinti, corespondent TVR: “În această perioadă extrem de aglomerată, un singur echipaj de la Ambulanță ajunge să parcurgă în oraș peste 100 de km, iar la nivelul județului aproape 400”.
Pentru a face face față numărului de solicitări, la Ambulanța Timiș au fost organizate două dispecerate. Din peste 1.100 de solicitări, 70% au fost cazuri COVID.
Nu de puține ori, se întâmplă ca pacienții să se stingă lângă ei.
Florin Crișan, purtător de cuvânt, Serviciul de Ambulanță Timiș: “Cazurile sunt grele. E greu să-i spui unui om, să-l vezi că nu mai poate respira și să vezi familia lângă, care îi spune ‘Tata, te rog să le spui să nu te intubeze’. Nimeni nu vrea să intubeze pacienții, cu atât mai mult în condițiile actuale, în care locurile nu mai sunt pe terapie.”