Update octombrie 28, 2021 Pavel Coruț a trecut la cele veșnice în acastă dimineață. Momentan nu se cunosc cauzele decesului. El a fost operat recent de cancer. Anunțul a fost făcut de jurnalistul Chelaru Iulian Catalin și de Cătălin-Ioan Berenghi, fost luptător în Legiunea Străină.
Catalin Berenghi: „Acum câteva ore a decedat Pavel Corut. Dumnezeu sa-l odihnească!”
Maria Gheorghiu: „În această dimineață incă un om pe care l-am prețuit, a plecat pe drumul fără întoarcere. Încă un nr. de telefon la care nu va mai raspunde nimeni…
Intr-un timp in care moartea își intinde tot mai larg aripile, a plecat și scriitorul Pavel Coruț.. Am avut bucuria și onoarea să îl am invitat de două ori in cadrul emisiunilor Intalniri Capitale.
Subiectele au fost diferite, însă avand un numitor comun: harul de povestitor și dragostea domniei sale pentru adevăr, credință, dreptate și sentimentul de apartenență al acestui pământ.
Rămas bun, domnule Corut, vă mulțumesc pentru toată lumina din cărțile dumneavoastră, vă mulțumesc pentru discuțiile noastre din care am învățat atât de mult!
ROMÂNIA a mai pierdut o mare valoare”.
Pavel Coruț (n. 17 iunie 1949, comuna Glăvăneștii Vechi, județul Iași) este un fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990, când a fost trecut în rezervă de către Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci.
Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist (în 1990), semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu (nume atribuit ulterior unui personaj fictiv din seria Octogonul) și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii.
Subiectele atinse de autor în aceste cărţi sunt diverse. Ficţiunea speculativă, istoria, metodele de autoeducare, psihologia aplicată, versurile, cultul strămoşilor, misterele lumii în care trăim, serviciile secrete sunt doar câteva din cuvintele cheie în jurul cărora gravitează întreaga operă a scriitorului.
Întreaga operă a scriitorului este împărţită în următoarele serii: Octogonul – romane construite din elemente de fantastic şi science-fiction, în prima parte a fiecărui roman, acesta dând şi titlul cărţii, urmat de un text ziaristic referitor la situaţia politico-sociala din România post-decembrie 1989 [3]; Arta Succesului – cărţile din această serie au ca subiect autoeducarea şi crearea unei personalităţi de succes prin elemente de psihologie aplicată; Romane de dragoste – romane în care personajele principale sunt „victime” ale sentimentelor, dar tot ele sunt cele care dau speranţă şi încredere eroilor imaginaţi; Poezii – versurile, o pasiune a tinereţii scriitorului, au fost incluse într-o primă fază în romanele din seria Octogonul, iar mai apoi au fost reunite în câteva volume de poezii.