Update octombrie 19, 2021 Acum o lună, medicii au început ă discute despre posibilitatea apariției unei tulpini românești COVID. Există riscul ca aceasta să fie mult mai agresivă față de varianta Delta. Și mai există riscul ca această variantă să fie rezistentă la vaccin. Cert este că medicii ieșeni anunță cazuri de persoane infectate a căror stare de sănătate se agravează rapid. Se prezintă la spital iar în 30 de minute trebuie internați al Terapie Intensivă.
Cele mai recente manifestări ale coronavirozei, observate de medicii infecţionişti ieşeni, îi pun pe aceştia pe gânduri: este posibil să vorbim deja de o altă tulpină a Covid-19, de data aceasta una dezvoltată în România?
(foto arhiva)
Concret, medicii au observat că, în mod cert, evoluţia bolii s-a schimbat considerabil în ultima perioadă.Tot mai des apar situaţiile în care pacienţii ajung la timp la poarta spitalului, iar în jumătate de oră pot fi deja la ATI, anunță Ziarul de Iași.
Managerul de la Spitalul de Infecţioase o spune cu subiect şi predicat: „Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor”.
Părerea lui e împărtăşită şi de şefa UPU de la „Sf. Spiridon”, care aşteaptă deja rezultate ale studiilor imunologilor sau microbiologilor privind posibilitatea unei noi tulpini.
S-au schimbat regulile bolii
Simptomatologia COVID-19 am învăţat-o cu toţii în trei ani de pandemie, spun medicii. Se pare însă că, în acest moment, nu toate „regulile” bolii mai sunt aceleaşi. Există aceeaşi tuse seacă, aceeaşi stare febrilă, nas înfundat, lipsă miros şi gust, dar drumul până la la ATI devine o prăpastie bruscă, uneori de neocolit.
„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a subliniat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.
Opinia medicului ATI care coordonează prima unitate COVID din judeţ este împărtăşită şi de coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, Diana Cimpoeşu.
„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă.
Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul.
Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.