Update septembrie 8, 2021 Cu un guvern preocupat de alegeri de partid, un președinte implicat în alegeri de partid, cu români care pleacă din spital pe semnătură ca apoi să moară după o oră, cu o rată de vaccinare minusculă, România se pregătește de furtuna perfectă Delta. Vom avea un val pandemic care se va lăsa cu foarte multe plânsete.
Varianta Delta a virusului a devenit dominantă și în România, avertizează specialiștii, mai ales că această tulpină este extrem de contagioasă și se poate transmite chiar și la 8 persoane, față de varianta inițială.
”Știm că Delta se răspândește cu o viteză mai mare, fiecare pacient infectat infectează 6, 7, 8 oameni în jurul lui, față de standad. Sunt îmbolnăviri la vârste tinere. Avem cazuri în Terapie Intensivă de 28 de ani
. Ne așteptăm la o creștere logaritmică a numărului de cazuri. Putem să ajungem la 10.000”, spune Cătălin Apostolescu, directorul medical de la Institutul Matei Balș, din Capitală, citat de Can Can.
Săptămâna aceasta vom depăși maximul prognozat de 4.000 de internări în spitale din cauza valului 4, susține epidemiologul Octavian Jurma: „Evoluția se apropie de scenariul meu cel mai pesimist – un vârf de 8.500 cazuri pe zi”. El estimează noi măsuri de limitare în octombrie, potrivit Replica Online.
„Săptămâna aceasta vom depăși toate pragurile asumate de guvern (și furnizate de INSP?) pentru cel mai pesimist scenariu în valul 4-Delta”, scrie epidemiologul Octavian Jurma pe Facebook.
Săptămâna trecută, România a depășit vârful de 1.500 de cazuri noi pe zi, iar săptămâna aceasta îl va depăși și pe cel de 2.000 de cazuri noi pe zi, spune Jurma.
„Mai grav, săptămâna aceasta vom depăși maximul prognozat de 4.000 de internări în spitale. Mult mai grav, am depășit deja pragul de 400 de internări în terapie intensivă și îl vom depăși și pe cel de 500 de internări al ATI”, adaugă acesta.
„Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.
Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale administrate în schema completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigura o protecție de 92%”, se arată într-un comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică.