Update septembrie 21, 2021 Jurnalista Antena 3, Cătălina Porumbel, a povestit cum s-a infectat cu COVID, deși este vaccinată cu ambele doze.
„Povestea este simplă, începe cu şcoala. Catinca a fost două zile la grădiniță, după care a venit acasă cu o durere de gât, dar nimic care să pună probleme.
A doua zi s-a trezit cu nasul înfundat, nimic care să pună probleme. Catinca are patru ani, este în al doilea an de grădiniță, deci nu este prima dată când ajunge la grădiniță. Cealaltă fetița a mea are opt ani.
Catinca neavând febră, alte simptome în care să pună probleme m-am gândit că este o simplă răceală, nici măcar viroză pentru că și la viroză există episoade de febră.
Alarmă s-a dat când am fost anunțați pe grupul de părinți de la grădiniță că un copil a fost depistat pozitiv COVID. În momentul respectiv ne-am dus și am realizat testele PCR.
Şi aici surpriză. Catinca este pozitivă, eu sunt pozitivă, soțul meu este negativ și fetița mea Eva de opt ani este negativă. Suntem doi pozitivi și doi negativi“, a spus Cătălina Porumbel, citată de stiripesurse.ro.
Referitor la evoluția bolii, aceasta a precizat că a mirat-o rapiditatea cu care fetița a contactat virusul prezentând simptome.
„După durerea de gât care a durat aproximativ o zi, s-a trezit cu nasul înfundat și cam atât. I-am administrat medicație în funcție de simptome, adică ceva ce administrez în mod obișnuit. A treia zi au apărut niște episoade de tuse semi productivă, dar foarte rare, adică a tuşit de trei, patru ori pe zi. Nimic care să ne atragă atenția.
Și mai este ceva foarte important. Noi știam despre această boală, cel puțin la copii, că ea debutează cu febră foarte mare. Grădinița unde este Catinca are termoscanere, încă de anul trecut.
Faptul că nu a făcut febră absolut deloc, iar rapiditatea cu care a luat. Practic l-a luat în 24 de ore acest virus care a produs simptome. Nu a existat acea perioadă de incubație de câteva zile, 3-7 zile în care să vină acest virus și să producă simptome.
Rapiditatea cu care l-a luat pe mine m-a mirat. Mă bucur că cea mare este bine și este negativă, deși fetele stau tot timpul împreună, se joacă împreună, mănâncă una după cealaltă, beau din același pahar șansele ca cea mare să ia erau destul de mari”, a mai povestit Cătălina Porumbel, care a subliniat că nu are simptome.
Ce se întâmplă cu vaccinații care au intrat în contact direct cu o persoană bolnavă de Covid-19
Persoanele vaccinate, care au intrat în contact direct cu indivizi infectați cu Sars-Cov-2, pot fi scutite de carantină, însă doar în anumite situații.
Chiar dacă vaccinurile protejează în proporție de 90% împotriva formelor grave ale bolii, cei imunizați cu serul anti-Covid pot contacta virusul.
În majoritatea cazurilor, cei care sunt vaccinați și se infectează dezvoltă fie simptome ușoare, fie sunt complet asimptomatici, scrie romaniatv.net
Cu toate acestea, cei vaccinați pot transmite virusul mai departe, în special către persoanele nevaccinate.
Astfel, persoanele imunizate cu vaccinul anti-Covid, care au intrat în contact direct cu o persoană infectată cu Sars-Cov-2 și au început să prezinte simptome specifice virusului, vor fi testate de către DSP în cadrul anchetei epidemiologice. Dacă vor depistate pozitiv se va pune în aplicaea legea carantinării, timp de 14 zile.
Persoanele vaccinate, care au avut contact direct cu cineva bolnav de Covid, însă nu au început să dezvolte simptome, nu vor fi testate de către DSP și sunt scutite de obligativitatea izolării pentru 14 zile