Update august 30, 2021 În curând va începe un an nou școlar iar părinții vaccinați au emoții pentru copiii lor din cauza profesorilor nevaccinați.
Un învăţător nevaccinat de la o şcoală primară din California (SUA) se află la originea a cel puţin 26 de cazuri de COVID-19, între care 18 elevi, notează autorităţile sanitare americane într-un raport publicat vineri, relatează AFP.
Acest incident demonstrează importanţa vaccinării cadrelor didactice, mai ales atunci când elevii sunt prea mici pentru a fi vaccinaţi, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, transmite Stirile Pro Tv.
Incidentul aduce în discuţie purtarea obligatorie a măştilor sanitare în clase, în cadrul unei escaladări a epidemiei legate de varianta Delta, puternic contagioasă.
Cadrul didactic în chestiune a continuat să predea în mai 2021 timp de două zile după apariţia primelor simptome, crezând iniţial că este vorba de o alergie.
Cadrul didactic nu a purtat mască în timpul orelor de lectură în clasă, în pofida recomandărilor în vigoare în comitatul Marin, din San Francisco. În total, 12 elevi au contractat boala, mai ales cei opt aşezaţi în primele rânduri. Alţi șase elevi de la alte clase au fost infectaţi.
Ferestrele clasei erau deschise, iar elevi purtau măşti sanitare. Secvenţierea virusului a arătat că toate cazurile au fost provocate de varianta Delta, însă niciun caz nu a necesitat spitalizare.
Cele mai importante măsuri care trebuiau luate pentru evitarea răspândirii variantei Delta ar fi trebuit să fie în jurul școlilor, deoarece școlile în România funcționează ca un catalizator.
Epidemiologul Octavian Jurma a declarat că testarea a fost mereu singura alternativă la vaccinare.
„Iar acum, odată cu vaccinarea, suportarea costurilor pentru testare, chiar și costurile sociale și economice ale spitalizărilor, trebuie totuși puse în seama lipsei de vaccinare, astfel încât încet încet ajungem la concluzia că dacă vrem să revenim la o viață cu adevărat normală, nu doar imaginar normală, va trebui să ne vaccinăm și noi într-o măsură la fel de mare ca celelalte țări din Uniunea Europeană”, a afirmat Jurma la Aleph News, potrivit Antena 3.
Întrebat ce măsuri ar trebui luate în continuare pentru evitarea răspândirii variantei Delta, epidemiologul a răspuns: „din păcate, cele mai importante măsuri care trebuiau luate ar fi trebuit să se ia în jurul școlilor, pentru că școlile în România funcționează ca un catalizator al valului și suntem deja în val, deschidem școlile în val”.