Update august 26, 2021 Două cazuri de ucidere a șerpilor au fost semnalate în ultima lună, pe malul Crișului, în Oradea. Uciderea șerpilor poate fi pedepsită închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei
Asociația Milvus Transilvania Vest trage un semnal de alarmă
„Asta ne confirmă și herpetologii, cei care se ocupă de studiul reptilelor (șerpi, șopârle, țestoase) și al amfibienilor (salamandre, tritoni, broaște). Grupul de pe Facebook – Herping Romania (n.b. herpetologia – știința care se ocupă cu studiul amfibienilor și al reptilelor) este plin cu astfel de semnalări din toată țara”, se arată în comunicatul Asociației Milvus Transilvania Vest.
După estimările herpetologului Tibos Sos, sunt mii de șerpi omorâți în fiecare an în România.
„O altă victimă frecventă a uciderilor este năpârca, șopârla fără picioare. Iar dacă includem aici și acei șerpi care anual cad victime traficului rutier, numărul poate ajunge până la câteva zeci de mii de exemplare. Șerpii reprezintă o parte integrantă a ecosistemelor – fie de apă, fie terestre. Se hrănesc cu rozătoare, amfibieni, iar ei, la rândul lor, reprezintă hrana altor specii – păsări mai ales: berze, stârci, egrete, acvile, șerpari, bufnițe – ca să numim doar câteva”, mai arată sursa citată, potrivit bihon.ro.
Protejați prin lege
Acest fenom are loc în condițiile în care șerpii sunt protejați atât prin Legislația europeană (Directiva Habitate), cât și prin cea românească (OUG 57/2007 și Legea nr. 49/2011), “iar prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele actului juridic menționat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei.”
„De exemplu, în Franța, din luna februarie a acestui an, maltratarea sau uciderea unui șarpe se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare și amendă de 150.000 euro. Precum în alte țări, și în România au fost deteriorate, fragmentate și distruse multe habitate prielnice pentru șerpi. Ca urmare a extinderii așezărilor omenești, este aproape inevitabil să întâlnim periodic șerpi în apropierea gospodăriilor”, atrag atenția cei de la Milvus.