Update iulie 1, 2021 Și în 2021 agricultorii români se uită la producția pe care nu le-o cumpără nimeni. Ei știu doar să cultive nu și să vândă marilor magazine. Ca să ajungă produsele pe raft este nevoie de o logistică serioasă. Dar nu are cine să o facă. Așa este mai simplu ca pe rafturile magazinelor să fie marfă de import pe care românii oricum o cumpără. Fără o asociere în vederea vânzării produselor, agricultorii români vor cultiva și vor arunca recoltele pe câmp.
Și mai este o problemă. Producția uriașă de legume concentrată în 4-5 luni. Câți castraveți și roșii să mănânce românii ca fermierii să fie mulțumiți? Rămân 7 luni neacoperite de producție românească, acoperită doar de importuri. Legi simple de economie: Ofertă mare înseamnă preț mic. Ofertă mică înseamnă preț mare.
În Mehedinţi, oamenii îşi aruncă recoltele pe câmp din lipsă de cerere. Dănuț Moroiu este unul dintre zecile de agricultori care au solarii imense, dar nu reuşeşte să-şi vândă marfa. Chiar el a postat un clip pe contul său de Facebook în care arată cum aruncă tone de castraveţi pentru că pur şi simplu nu vrea nimeni să-i cumpere. Omul spune că a încercat să-i dea chiar pe degeaba, pe zero lei, dar nici aşa nimeni nu a fost interesat, anunță Observator Tv.
Dănuț Moroiu, producător de castraveți: Timp de două săptămâni nu am putut vinde niciun castravete. Importul este foarte mare, de zarzavaturi, că aduce de afară. Și când aduce de afară, țăranul nu mai poate vinde legumele lui.
Vezi aici Video:
O astfel de situație o întâlnim și la Lungulețu, în județul Dâmbovița. Producătorii de cartofi se plâng de prețul derizoriu pe care sunt nevoiți să își vândă marfa, anunță Digi 24.
Producător de cartofi: Din alte țări se vând, și ai noștri îi jelim pe aici. Îi dăm pe 20-30 de bani. Preț de mizerie. Nici arătura nu o scoatem, și pesticidele.
Producător de cartofi: La ora asta nu trebuia să existe cartofi de import, când România produce cartofi.
Reporter: Și acum ce o să faceți cu atâția cartofi?
Producător de cartofi: O să-i aruncăm.
Cătălin Ciucanu, director la un hipermarket din Buzău: Tot ce vine pe cale de import este cu o logistică mai bine definită, ceea ce ușurează comerțul. Toți comercianții români nu sunt foarte bine organizați pentru a livra pe rețele de magazine.
Marfă de bună calitate și la Dăbuleni. Cu toate astea, faimoșii pepeni nu au prioritate în hipermarketurile de la noi din țară. Producătorii se plâng de faptul că cei care cumpără se uită la aspect de cele mai multe ori.
Producător de pepeni: Din Grecia sunt aceeași mărime, aceeași culoare, parcă sunt făcute industruial, și nu natural, așa cum sunt făcute lubenițele de Dăbuleni.
Răzvan R.: Pai normal ca supermarketele nu le primesc marfa pt ca au contract cu alte tari, ca sa le primeasca marfa taranul roman ar trebui sa produca tot anul si asta nu se poate pt ca ei produc doar sezonier
Simion A.: stiti ce inseamna sa faci o asociatie? sa bati sute de km de drumuri dus si intors pentru trei hartii banale? Stiti ce birocratie este? Stiti cate piedici sunt? Ati incercat vreodata sa faceti asta? nu…ca voi sunteti europeni educati si emancipati…digitalizati… aveti idee cati “baieti destepti” sunt prin primarii, institutii si ministere care isi vor partea ? Cat te lungesc cu actele? Stiti cati dintre “baietii destepti” isi iau partea de la samsari…care nu au interes sa iti faci tu asociatie?
Gabriel S.: Dar de ce vând samsarilor din piețe și nu se asociază să-și vândă singuri marfa? De ce nu fac asociații prin care să vândă la supermarketuri? De ce nu procesează surplusul de marfă?
Dar vorbim despre țara în care dacă nu te duci la vie să o culegi de când sunt strugurii semicopți, îți culeg vecinii din stânga și din dreapta câteva rânduri “din greșeală”.
Grigore D.: Lipsa cooperarii intre producatori …. In Spania au cooperative , negociaza cooperativa cu lanturile de supermarketuri prinoameni specializati si platiti de cooperativa pt asa ceva , incheie contracte . Producatorul doar produce, asta e singura lui grija . Au utilaje cumparate prin cooperativa si le folosesc impreuna.
George I.: Pai asta e imaginea prostiei romanesti : in loc sa te asociezi, sa construiesti un depozit, ca apoi sa dai la un pret convenabil, arunci pe camp toata munca!