Update iulie 24, 2021 Șeful DSU, Raed Arafat, spune că ultimul lucru pe care și l-ar dori autoritățile ar fi să închidă iar economia. Tocmai de aceea, el nu exclude ca accesul în anumite sectoare – cum ar fi industria HoReCa – să fie acordat măcar unei categorii de persoane: cele vaccinate.
„Există această abordare, că nu mai abordăm numărul total al cazurilor, ci abordăm mai degrabă impactul pe partea de spitalizare să vedem dacă numărul total se traduce în internări masive în spital, în consum masiv de locuri la terapie intensivă sau nu, având în vedere că există un procent de vaccinați”, a punctat șeful DSU.
„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone – va fi posibil să se întâmple”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
„Nu vreau să se ia că am spus că așa va fi, eu dau ipoteze văzând ce este în alte țări și fiind sigur că este imposibil să revenim la închideri totale și să spunem că gata, închidem restaurantele complet, închidem totul complet, când există o categorie de oameni care reprezintă un risc minor dacă intră și consumă și participă la aceste activități și atunci impactul economic este unul mai mic”, a adăugat șeful DSU.
El a explicat că o eventuală restricționare a accesului pentru nevaccinați s-ar face de la o anumită rată de incidență, care era luată în calcul și anterior pentru introducerea de restricții la nivel local – 3 la mie, 7 la mie etc.
Nu va fi vorba despre o discriminare, pentru că nevaccinaților li se va da varianta testării pentru a avea acces în restaurante, de exemplu.
Este o problemă de protecție sanitară publică, nu de discriminare, spune Raed Arafat. „În acest fel, permitem activităților economice să se desfășoare. Poate limităm, dar nu cu o limitare cum a fost înainte, când nu aveam vaccinul și nu puteam să facem aceste lucruri. Accept această soluție, ca să nu am un impact economic major, ca să nu închizi totul”, subliniază șeful DSU.
Dan Barna a anunțat vineri mai multe măsuri luate în calcul și discutate în ședința de coaliție.
“Am discutat în şedinţa coaliţiei de săptămâna aceasta acest subiect, au fost prezentate mai multe variante asupra cărora premierul şi-a şi exprimat, pentru o parte din ele, susţinerea. E clar că trebuie să venim cu măsuri, pe modelul celorlalte state europene, de a continua să încurajăm şi să susţinem campania de vaccinare pentru că, într-adevăr, probabil valul 4 va avea un efect de stimul din nou pentru acea parte din populaţie care, deşi nu e împotriva vaccinării, nu s-a dus până acum să se vaccineze, dar în egală măsură sunt două tipuri de măsuri, măsurile de încurajare şi de stimulare, dar şi acele măsuri care am văzut că sunt luate de alte ţări prin care pentru cadre medicale, pentru accesul la anumite servicii neesenţiale, spre exemplu, existenţa vaccinării să fie o condiţionalitate. De exemplu, mersul la mall în weekend, care nu este un serviciu esenţial, să fie condiţionat de existenţa vaccinării, persoanele vaccinate să poată să meargă la mall în weekend, ceilalţi în timpul săptămânii”, a explicat Barna.