Update iulie 30, 2021 Protecția Consumatorului a luat la control marile lanțuri de magazine care țin în soare apă și sucuri. Plasticul se descompune și în băuturi ajung substanțe că bisfenol și antimoniu, care odată ajunse în organism afectează rinichii și în timp pot avea efecte cancerigene.
Alunita Voiculescu: „Mă bucur că am auzit mai devreme, la Ştirile Pro TV, numele complet al unui hipermarket în care s-au găsit azi produse alimentare periculoase pentru consum. Ştiţi că, de obicei, nu se spune numele locului în astfel de cazuri, ceea ce face ştirea absolut inutilă: dacă nu spui şi unde anume rişti să te îmbolnăveşti, de ce să mai spui că rişti să te îmbolnăveşti undeva?!
„Inspectorii sanitari au găsit azi alimente nepotrivite pentru consum într-un magazin” sau „S-au găsit materii prime perimate în bucătăria unui restaurant” – cu ce ne ajută astfel de informaţii?!
Iar bucuria mi-a fost cu atât mai mare cu cât numele acesta este fix al hipermarketului din care am cumpărat şi eu alimente stricate. De trei ori. Prima dată am zis că poate fi o întâmplare nefericită, să nu generalizez. A doua oară am zis că de vină o fi magazinul acela anume, deci mi-am propus să nu mai cumpăr de acolo. Însă a treia oară am luat ceva stricat de la alt magazin din acelaşi lanţ.
Deci a patra oară eu clar nu mai cumpăr mâncare de la Auchan, din niciun magazin de-al lor. Şi acum, că au zis la televizor că e periculos, probabil că n-o să mai cumpere nici alţii – ceea ce poate va duce, cândva, şi la responsabilizarea inconştienţilor care se joacă astfel cu sănătatea şi, de ce nu, cu vieţile noastre”.
În București, de exemplu, comisarii ANPC au decis să închidă pentru moment raioanele de mâncare ale unui hipermarket și au propus suspendarea activității până la șase luni, informează Stirile Pro Tv.
”Astea sunt un pic bombate, nu? Deja bombate, probabil de la temperatura. 36, 37 de grade este apa plată”.
În depozitele mai multor centre comerciale din București, Ilfov, Timiș și Brașov, inspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorilor au găsit zeci de tone de sticle cu apă plată, minerală și alte băuturi carbogazoase ținute pe rafturi în plin soare.
”Avem apă plată, mai multe tipuri, să mai luăm niște temperaturi. 31, 29. Ele ar trebui depozitate la loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Ele sunt depozitate în mediul ambiant”.
Iar în cazul unui de hypermarket din Capitală, din lanțul Auchan, comisarii ANPC au propus închiderea în totalitate a magazinului.
Oficialii spun că au găsit pe lângă băuturi depozitate în soare la temperaturi uriașe și alte nereguli la raionul cu alimente și mâncare gătită. În aceste imagini se vede cum inspectorii ANPC descoperă mizerie și rugină în frigiderele în care sunt ținute mezelurile.
”E mucegai acolo mă, ciupercă. Hai, închidem și aici, punem o bandă, faceți curățenie″.
ANPC: ″Ținând cont de gravele deficiențe descoperite, care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor, comisarii care au făcut control acolo au propus oprirea acestui magazin într-o perioadă de la 0 la 6 luni. Vorbim despre chestiuni care pot pune în pericol viața oamenilor, referitor la produse depozitate la peste 40 de grade, dar și la probleme cu alimente și gătite necorespunzător. Sunt condiții neacceptate, chiar dacă unii operatori economici pun mai presus aspectul financiar”.
Reprezentanții lanțului Auchan au transmis că “cei câțiva paleți de apă aflați în curte au fost recepționați aseară și urmau să fie transportați în depozitul magazinului în decursul zilei de astăzi”, informează Capital.
În plus, spun că au realizat o igienizare suplimentară în cazul celorlalte raioane indicate de ANPC și au retras toate produsele care au făcut obiectul controlului.