Update iulie 19, 2021 Trei autoturisme au fost implicate, luni, într-o tamponare produsă la kilometrul 149 al autostrăzii A2, iar pe tronsonul dintre Feteşti şi Constanţa se înregistrează aglomeraţie, a anunţat Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române, citat de Agerpres.
„În zona kilometrului 149, pe sensul către litoral, a avut loc o tamponare în care au fost implicate trei autoturisme. Unul dintre aceste autoturisme a rămas blocat în banda doi. Pe timpul scoaterii acestuia în afara părţii carosabile, traficul va fi oprit 5-15 minute”, se arată într-un comunicat al Centrului Infotrafic.
Pe Autostrada Soarelui este în continuare aglomerat tronsonul dintre Feteşti şi Constanţa, pe sensul de mers către litoral. De asemenea, pe DN 39 Constanţa-Mangalia, traficul rutier se desfăşoară mai îngreunat la Agigea şi pe raza staţiunii Eforie Nord.
Catalin Sturza a scris: „Prostia și orgoliul: principalele probleme de pe șoselele românești
Accidentele în lanț care au avut loc zilele acestea pe Autostrada Soarelui scot încă o dată la iveală principala problemă de pe șoselele românești. Într-o țară care a deținut, ani la rând, locul fruntaș în topul negru al țărilor cu cei mai mulți morți din Europa în accidente rutiere. Amintesc că România a înregistrat, în anumite perioade, peste 3000 de morți pe an pe șosele, adică 8-9 morți în fiecare zi.
Primul accident, de vineri, când 55 de mașini au fost implicate într-un carambol, este probabil un record chiar și pentru Autostrada Soarelui. Au urmat alte două accidente în lanț, unul vineri, și altul azi. Cauza a fost de fiecare dată, se pare, una și aceeași: șicanarea în trafic.
S-a tot spus că avem atâția morți pe șosele în România dintr-un singur motiv: că nu avem autostrăzi. Ei bine, iată că aceste accidente s-au produs acolo unde avem autostrăzi. Deci cauza principală a accidentelor nu e lipsa autostrăzilor. Sau, în orice caz, nu este singura cauză. O altă cauză foarte importantă este comportamentul uman.
Sau, mai precis, prostia și orgoliul unora dintre șoferii români.
Pentru cei care nu știu ce înseamnă „șicanarea în trafic” pe Autostrada Soarelui, dau un singur exemplu, ceva ce am pățit chiar eu pe această autostradă. Acum câțiva ani, într-o vară, în timp ce mă întorceam de la mare, m-am pornit să devansez un tir. Manevra aceasta poate să ia între 15 și 20 de secunde; jumătate de minut, maxim, dacă ai o mașină cu mai puțini CP. Evident că m-am asigurat că nu venea nimeni pe banda a doua. Ei bine, după 10 secunde aveam un boild SUV în spate. Probabil că mergea cu cel puțin 190 km/h, din moment ce a ajuns așa de repede și de nicăieri în spatele meu.
Bolidul SUV – de care e plină autostrada în lunile de vară, că deh, unde să-și etaleze și băiețașii mașinile de fițe de la tăticii bazați sau jmekerii tranziției bolizii în fața amantelor – a început să-mi dea în neștire flashuri, în timp ce s-a lipit cu botul de spatele mașinii mele. În termeni tehnici, se cheamă tail driving, și este o manevră de intimidare, foarte agresivă. Șoferul era probabil foarte iritat că i-am stricat cursa pe banda a doua, cu 190 km/h, pe o autostradă cu două benzi, extrem de aglomerată în acea zi și la acea oră. Eu aveam deja 130 km/h, care este viteza maximă pe autostrăzi, în România. Așa că mi-am văzut de devansarea tirului fără să accelerez și mai mult sau să mă las intimidat; din principiu, nu negociez cu bizonii și teroriștii. Toată manevra mea să fi durat, cum ziceam, maxim 30 de secunde.
Ce credeți că a făcut șoferul de SUV? Credeți că s-a mulțumit cu tail drivingul și cu flashurile? Ei bine, după ce eu m-am repliat pe prima bandă, în fața tirului, bolidul SUV s-a pus paralel cu mine și a tras violent de volan. Înspre mașina mea.
Nu știu dacă vă puteți imagina ce înseamnă asta. Să tragi de volan la 130 la oră spre un alt șofer care merge în paralel cu tine tot cu 130 la oră. Să o numești un gest de cocalar este puțin și blând. Este pur și simplu un gest criminal. Dacă în acel moment mi-aș fi pierdut cumpătul și nu aș fi avut reflexul să îmi păstrez ferm direcția și să frânez puternic, aș fi ajuns în câmp, cu roțile în sus, împreună cu familia, care se afla și ea în mașină. Și acum nu mai scriam acest text.
Mi-a luat câteva secunde să-mi dau totuși seama ce s-a întâmplat și să mă gândesc ce puteam face. Am băgat mâna în claxon. Șoferul TIR-ului din spate, care văzuse ce s-a întâmplat și în fața căruia frânasem brusc, a băgat și el mâna în claxon. Bizonul cu SUV-ul a accelerat și și-a continuat goana dementă cu 200 de km pe oră, pe o autostradă hiperaglomerată, într-o zi de vârf de sezon. Și le-a făcut probabil același lucru și altor șoferi, în ziua respectivă sau în alte zile. Dacă eu aș fi ajuns în câmp, praf, cu roțile în sus, ar fi putut cineva să spună că a fost din cauza gestului acelui șofer? L-ar fi prins cineva? L-ar fi tras cineva la răspundere, în vreun fel?
Ca să înțelegeți mai bine siutația, ceva foarte asemănător s-a întâmplat în acest accident de la Fântâna Miorția, la o viteză mult mai mică; tot cu un bolid SUV din aceeași categorie. Șoferul de Logan, care este victima, a fost însă mai puțin norocos decât mine. Vedeți ce efect are gestul șoferului de SUV la o viteză care e probabil la 1/3 din cea de pe Autostrada Soarelui. Femeia de pe trotuar, victimă colaterală, scapă la mustață. Probabil că a avut înger păzitor; cum am avut și eu pe autostradă, când am fost în postura șoferului de pe Logan.
De ce suntem țara cu cei mai mulți morți din accidente rutiere în Europa, cât și cea mai mare rată de decese printre pietoni? Iată de ce. Nu (doar) pentru că nu avem autostrăzi. Ci din cauza comportamentului uman. Prostia și orgoliul ucid. Mai precis, ucid peste 3,000 de români, în fiecare an.”