Update iulie 30, 2021 Problema urșilor nu are o rezolvare simplă în România. O soluție ar fi exportul dar statele europene nu prea se înghesuie să primească urși de la noi.
Cristian Ilea: „Ieri am asistat la unele dintre cele mai triste momente de până acum. Filmăm un minidocumentar despre carnivorele mari din România.
Am fost pe Transfăgărășan.
Acești urși sunt morți, deși încă sunt în viață, din cauza oamenilor care le aruncă mâncare. Acești urși sunt morți din cauza lipsei de educație.
Am văzut oameni disperați după o poză cu telefonul făcând gesturi iresponsabile. Am văzut multe gesturi lipsite de respect față de aceste ființe. Momentul până la o nouă tragedie nu e departe. Atunci să vezi pagini și studiouri pline cu “fiare” care atacă turiștii!
Autoritățile sunt prezente în zonă dar fără prea multă eficiență. Se străduiesc să administreze situația actuală dar nu rezolvă cauza.
Erau șase urși înșirați pe doi kilometri…
Pentru hate-rii din toate taberele:
– această postare nu e despre soluții, nu mă pricep
– acestea sunt concluziile după o zi petrecută pe Transfăgărășan
– sunt în ipostaza de observator în acest demers”
Ministrul Mediului și Pădurilor spune că statele membre al Uniunii Europene nu sunt interesate pentru relocarea de urşi din România, potrivit Europa FM.
“Am trimis de două – trei luni o circulară la statele membre şi nu am primit niciun răspuns pozitiv. Există o relocare pentru un fel de sanctuar din Ungaria, unde, recent, câteva exemplare au fost relocate acolo.
Nu există interes din celelalte state membre pentru habitat natural. Este o diferenţă foarte mare în a cere exemplare care să fie relocate într-un mediu gen Kronstadt care se va construi (la Braşov, n. red) sau celălalt sanctuar din România (la Zărneşti – n.red) şi altceva să vrei urşi în habitat natural, liber. Pentru habitat natural, libertate deplină, nu există niciun interes din partea niciunui stat membru până acum”, a precizat Barna Tanczos.