Update iunie 29, 2021 Ursul este „oportunist”, este inteligent și de multe ori învață chiar de la oameni, a explicat, luni seara, la Digi24 șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.
Primarul unei localități din Harghita s-a plâns pe Facebook că urșii au ajuns să „profaneze morminte”, pentru că vin în cimitir și mănâncă „flori și lumânări”. Rugat să comenteze aceste declarații, Octavian Berceanu a subliniat că profanarea presupune un act conștient, deliberat, dar „pe substrat există niște realități”, pe care le-a trecut în revistă:
„Nu avem sub nicio formă o evidență a unei specii care este protejată la noi și în Europa. Un lucru rău. De-abia acum au pornit primele proiecte, primele licitații.
Nu avem o cartare a arealului acestui animal, să zicem: uite, îl tranchilizăm și-l relocăm în locația respectivă, unde avem un număr mai mic de exemplare și ne permitem. Deci, nu avem aceste studii, suntem într-o fază incipientă.
Trebuia să ne pregătim pentru acest moment de 20 de ani. Cum? Cu prevenție. Poate nu trebuia să intervenim foarte mult în habitatul acestui animal, trebuia să-i lăsăm niște spațiu ca să trăiască.
Nu trebuia să luăm toate fructele de pădure și să le ducem la vale și iarăși este de văzut modul în care avem raportări pe fructele de pădure și ce se întâmplă în realitate în pădure, unde nu mai găsești fructe de pădure. E un lucru de văzut atent.
Ne-am obișnuit să hrănim – noi, publicul – ne-am obișnuit să hrănim urșii, care sunt mult mai inteligenți decât câinii, din păcate pentru noi, și care ne copiază comportamental foarte bine: sunt oportuniști foarte buni, pot să deschidă portiere de mașini cu ușurință sau un zăvor de poartă cu ușurință, pentru că observă acest comportament. Sunt în zona animalelor foarte deștepte și atunci, noi ar trebui să ne comportăm altfel. Avem imagini cu un tomberon dărâmat de un urs, dar sunt tomberoane speciale în care ursul nu poate să intre, sunt garduri electrice.
Noi trebuie să avem prevenție în primul rând, pentru că ursul este, înainte de toate, cea mai de sus verigă a lanțului acesta trofic și în momentul în care ți se dărâmă acest lanț, ți se dărâmă pentru că dispare veriga de sus și se destructurează întregul lanț trofic. Vedem în alte țări europene unde prădătorul a dispărut că s-au înmulțit foarte mult celelalte viețuitoare din nivelurile inferioare și au făcut prăpăd, de exemplu, în zona de agricultură.
Trebuie să privim lucrurile științific, fără emoție.
Într-adevăr, de când mă știu, 30 și ceva de ani, mergeam la Tușnad unde oamenii și atunci aruncau chifle, am fost martorul unui moment destul de complicat când cineva a încercat să prindă un ursuleț să-l mângâie și atunci ursoaica a devenit un pic violentă – n-a produs pagube, n-a rănit pe nimeni, dar ne-a speriat destul de tare.
Ne-am învățat să facem poze pe Facebook cu ursul, ceea ce e inadmisibil.
Oamenii ar trebui să primească amendă. Se expun la niște pericole majore, plus că distrug comportamentul normal, natural, al ursului. Ursul, ca orice animal, când vede că primește hrana atât de ușor de la marginea comunităților, din hrănitori de multe ori, de la oameni, ei vin pentru că primesc ceva. Am văzut asta cu ochii mei, la lacul Vidraru, unde am pus deșeurile împreună, după ce am curățat, am igienizat și m-am trezit cu ursoaica cu pui la trei metri de mine. N-a fost violentă.
Am fost pentru a descoperi păduri virgine, pe urma ursului sau la 10 metri în spatele ursului. Nu are un comportament violent. Omul nu este o pradă pentru urs. Poate fi o amenințare, atunci când îl speriem, când este prins captiv undeva, dar omul nu reprezintă o pradă”, a explicat Octavian Berceanu.