Update iunie 30, 2021 Un fenomen meteorologic rar a avut loc ieri, 27 iunie, în munții Harghitei. Fotograful Csergo Nandor a surprins fenomenul în vârful Harghita Madaras, la înălţimea de 1801 m.
Este vorba de Spectrul Brocken, care se poate produce în vârful unui munte sau al unui deal, în direcția opusă soarelui, având ca fundal de proiecție un nor cu vapori de apă sau ceață.
Dacă cercul luminos care înconjoară umbra este colorat ca un curcubeu, este vorba despre fenomenul denumit „Gloria”.
„În zori am văzut o fantomă în fața mea în vârful Harghitei Madaras.
′′ Oricine moare printre munți, va vedea fantoma Brocken înainte de moartea sa.” spune un proverb printre alpiniști.
Cercurile colorate de halo sunt opuse zilei. Pot apărea în jurul punctului antisolar. Și umbra observatorului este proiectată până în acest moment, mai ales când norul / ceața care provoacă fenomenul este puțin mai departe de punctul de observație. Umbra misterioasă din mijlocul haloului este fantoma lui Brocken”, a scris fotograful pe Facebook.
Ce este Spectrul Brocken
Spectrul Brocken își trage numele de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz: Brocken. Acolo a fost observat și descris științific prima dată de naturalistul Johann Silberschlag, în 1780.
Această iluzie optică creată de natură este vizibilă când un obiect sau o persoană este luminată din spate, având în față o zonă de nori sau ceață. Dimensiunile umbrei sunt proporționale cu distanța dintre obiect și ceață sau nor.