Simptomele trombozei. Românii fug în masă de vaccinul AstraZeneca. Spania limitează utilizarea vaccinului AstraZeneca. Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin dacă doresc asta

Scandalul în care este implicat vaccinul Astra Zeneca i-a făcut pe mulți români să renunțe la imunizarea anti-COVID cu acest ser.  Există o posibilă legătură între serul britanic şi formarea cheagurilor de sânge. Este anunţul făcut de oficialii Agenţiei Medicamentului, care nu sistat însă imunizarea. Miniştrii Sănătăţii din Uniunea Europeană discută în această seară dacă vor lua alte măsuri.

Emer Cooke, director AEM: Cazurile de tromboză raportate ca urmare a vaccinării cu serul AstraZeneca ar trebui listate ca posibile efecte secundare ale vaccinului

Simptomele trombozei. Românii fug în masă de vaccinul AstraZeneca. Spania limitează utilizarea vaccinului AstraZeneca. Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin dacă doresc asta 1

Persoanele vaccinate trebuie să ia legătura imediat cu un medic dacă au dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere a picioarelor, dureri abdominale persistente. Nu trebuie neglijate nici simptomele neurologice: durere de cap severă sau vedere încețoșată, anunță Observator TV.  Deasemenea, dacă apar vânătăi în afara locului de administrare a vaccinului, trebuie sunat de urgenţă la 112. Toate acestea ar putea fi simptomele unei tromboze.

Horia Bumbea, medic primar hematologie, Spitalul Universitar: Reprezintă o complicaţie care apare în vasul de sânge. Dacă acest dop, acest cheag, apare pe vasele coronariene care alimentează inima cu sânge, atunci este ceea ce numim infarct miocardic. Dacă apare în vasele cerebrale, la fel, apare un accident cerebral care de multe ori poate să fie fatal.

Este un risc asupra căruia Agenţia Naţională a Medicamentului a atras atenţia acum două săptămâni. Tot astăzi, Marea Britanie a anunţat că persoanele care au între 18 şi 29 de ani vor putea să se vaccineze cu alt ser în afara AstraZeneca. Iar cine a primit prima doză nu va face rapelul cu acest vaccin dacă le-au apărut tromboze.

Anunţul autorităţilor referitor la vaccinul AstraZeneca a venit chiar în ziua în care în România a început imunizarea cu acest ser în cabinetele medicilor de familie.

Mihai Iacob, medic de familie: Pentru precauţia noastră vom evita totuşi pacienţii care au riscuri tromboembolice de tipul tromboflebitei, fibrilaţiei arteriale cronice, insuficienţei cardiace.

Jurnalista Emanuela Schweninger:Autoritățile din țara noastră discută acum ce se va întâmpla cu vaccinarea AstraZeneca
Spania limitează utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin dacă doresc asta.

Belgia va înceta administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta sub 56 de ani în următoarele patru săptămâni