Peste 207.000 de români au renunțat deja la vaccinul Astra Zeneca!  Cătălin Striblea: „Se adună tot felul de date care arată că este o problemă cu vaccinul AstraZeneca, pentru anumite persoane”

Peste 207.000 de români și-au anulat programarea la vaccinarea cu Astra Zeneca începând cu luna martie.

“Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu totii. Consideram ca avem nevoie de o mai buna intelegere a acestui aspect de catre orice om care doreste sa se vaccineze. Este absolut fireasca si legitima ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informatii oficiale de la Agentia Europeana a Medicamentului. Si noi, cei care luam decizia, avem nevoie de mai multe informatii”, a  explicat coordonatorul Campaniei Nationale de Vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță.

Peste 207.000 de români au renunțat deja la vaccinul Astra Zeneca!  Cătălin Striblea: „Se adună tot felul de date care arată că este o problemă cu vaccinul AstraZeneca, pentru anumite persoane” 1

El apreciaza ca, cel mai probabil, cei care au anulat programarile pentru AstraZeneca s-au inscris pe listele de asteptare pentru un alt vaccin, in conditiile in care numarul celor aflati pe liste a ramas constant.

Cătălin Striblea: „Se adună tot felul de date care arată că este o problemă cu vaccinul AstraZeneca, pentru anumite persoane. Astăzi șeful strategiei de vaccinare al EMA a declarat pentru Il Mesagero că, în privința cheagurilor de sânge, ”clar că există o legătură cu vaccinul, dar încă nu știm ce cauzează această reacție”.

Valeriu Gheorghiță spune că vaccinul nu va fi scos, dar că se așteaptă ca EMA să facă recomandări pentru schimbarea prospectului, care să-i înștiințeze pe cei care au potențiale probleme de coagulare. În România 207 mii de persoane s-au retras de la vaccinarea cu AstraZeneca, iar o treime nu au mai venit la vaccinare.

Este clar că nu poți să le spui oamenilor că ”beneficiile depășesc riscurile”. Fraza asta este spusă din punctul de vedere al statelor. Pentru ele este un succes dacă din 100 de mii de oameni vaccinați, 10 fac trombi. Sănătatea publică este servită. Pentru cei zece este mai dificil, ba chiar periculos. Așa că, ideal ar fi ca oficialii să nu mai rostească fraza asta decât între ei.

Oamenii au dreptul să știe când un medicament are efecte adverse, chiar dacă îi afectează pe puțini dintre ei. Și este evident că știința poate greși sau că nu are suficiente date în anumite situații. Dar societățile funcționează corect doar când li se spune adevărul. Iar aici adevărul este că oamenilor trebuie să li se recomande precauție, informare și să-și consulte medicii. Mai ales că sunt alternative la dispoziție.