La Mulți Ani! Gheorghe Zamfir: „O vârstă rotundă, 80, doar o cifră! Unii ar spune că e mult, poate, dar dragostea de neamul meu și de muzica acestuia nu are vârstă!”

Maestrul Gheorghe Zamfir îmlinește astăzi 80 de ani. Cel mai cunoscut muzician român pe întreaga planetă, ”regele naiului” așa cum a fost intitulat, Zamfir s-a născut și a copilărit la Găești, Dâmbovița, loc unde s-a reîntors după aproape 20 de ani.

Maestrul Zamfir a transmis un mesaj de ziua lui: „O vârstă rotundă, 80, doar o cifră! Unii ar spune că e mult, poate, dar dragostea de neamul meu și de muzica acestuia nu are vârstă! Dumnezeu mi-a dat un țel și un drum și slavă Lui am reușit, cu umilul meu talent și o imensă cantitate de muncă și dăruire totală, să-i împlinesc vrerea!

La Mulți Ani! Gheorghe Zamfir: „O vârstă rotundă, 80, doar o cifră! Unii ar spune că e mult, poate, dar dragostea de neamul meu și de muzica acestuia nu are vârstă!” 1

Sper să mi se mai îngăduie să vă împărtășesc din toate darurile și harurile mele și pentru asta doar să mă iubiți! Eu vă iubesc imens! Vă mulțumesc pentru bucuria de a-mi fi alături, de o viață!”

În lunga sa carieră, ce se întinde pe mai mult de șase decenii, muzicianul a compus peste 300 de lucrări muzicale, aparținând genului folcloric, cameral, vocal și instrumental. Gheorghe Zamfir a adus schimbari inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru largirea domeniului tonal.

În 1966 devine dirijor al Ansamblului folcloric ”Ciocârlia” din București și scoate primul sau disc cu casa de discuri Electrecord, care cuprinde compoziții proprii, amintim faimoasele: ”Doina de Jale” și ”Doina ca de la Vișina”.

Între anii 1968-1970 întreprinde primele turnee în Germania de Vest, Elveția, URSS, China iar, din 1970, Gheorghe Zamfir își înființează propriul său taraf concertistic, cu care susține în 1971, 45 de reprezentatii la Teatrul de la Gaité – Montparnasse din Paris.

Va concerta apoi peste tot în lume, elogiile fiind unanime, din Europa, America de Sud, Canada și SUA, pâna în Australia, Japonia și Africa de Sud.