Decizie. Rapelul cu AstraZeneca, anulat pentru românii care au dezvoltat tromboze după prima doză. Declarații Valeriu Gheorghiţă

Românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca „categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a anunțat miercuri coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverese, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Decizie. Rapelul cu AstraZeneca, anulat pentru românii care au dezvoltat tromboze după prima doză. Declarații Valeriu Gheorghiţă 1

Vlad Mixich:Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că tulburările de coagulare rare apărute în urma administrării vaccinului AstraZeneca trebuie să fie listate oficial ca efecte adverse foarte rare ale administrării vaccinului.

Așadar există o posibilă legătură între aceste efecte adverse foarte rare și vaccinul AstraZeneca. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc însă riscurile, prin urmare experții Agenției îl recomandă în continuare.

Aceste evenimente adverse au fost observate în special la femei sub 60 de ani într-un interval de două săptămâni de la administrarea primei doze. Este vorba de 222 persoane din totalul celor 34 milioane vaccinate, adică un procent de 0,0006% dintre cei vaccinați au prezentat aceste efecte adverse – tocmai de aceea sunt listate ca foarte rare.

Știu că statistica nu ajută la diminuarea anxietății, dar totuși să spunem că statistic e mult mai probabil să ai un accident grav de mașină în România decât să ai acest efect advers dar, în același timp, e ceva mai probabil să ai acest efect advers decât să te lovească fulgerul. Vorbim așadar de efecte adverse foarte rare dar, dacă totuși aveți îndoieli, discutați cu un medic specialist sau cu medicul vostru de familie.

O s-o spun din nou pe șleau pentru că nu mă interesează să fiu popular, ci să încerc să ajut oferind informație corectă și ușor de înțeles.

! E firesc și normal să ai îndoieli și să-ți întrebi medicul care îți cunoaște cel mai bine istoricul personal și să te sfătuiești cu ea/el sau chiar să ceri o a doua opinie dacă să te vaccinezi sau nu. Dar ai nevoie de un sfat individualizat, în funcție de profilul tău de sănătate.

! E prostesc însă să iei deciziile legate de sănătatea ta pe baza a ceea ce vezi la talk-șouri TV sau pe site-uri conspiraționiste cu șoșoci aurii și bubuli conspiraționiști.

Concluziile Agenției Europene a Medicamentului sunt urmare a unui proces științific standardizat, verificabil, în care au fost direct implicați zeci de medici și farmaciști din întreaga Europă (inclusiv România) și a căror meserie chiar asta este.

Așa cum niciun om întreg la minte nu și-ar repara mașina la un șoșoc sau la un țipător de șou TV, tot așa niciun om decent nu ar trebui să-și bazeze deciziile în privința sănătății pe ce aude din gura unor astfel de personaje”.