Astra Zeneca generează tromboze, spune un reprezentant de la Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA)

Un prim oficial de la Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA) confirmă o asociere a cazurilor de tromboză cu vaccinul AstraZeneca. El a precizat că nu se știe, însă, deocamdată, exact ce cauzează această reacție la vaccin.

Încercăm să obținem imaginea exactă a ceea ce se întâmplă, să definim în detaliu această afecțiune cauzată de vaccin. Putem spune deja că este cauzată de vaccin? În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o asociere cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, încă nu știm.

Astra Zeneca generează tromboze, spune un reprezentant de la Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA) 1

Trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă acest lucru”, a declarat Marco Cavaleri, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, potrivit spotmedia.ro.

Totuși, spune el, cercetările sunt departe de a fi finalizate, iar în această săptămână vor fi date câteva informații preliminare.

Reprezentantul Agenţiei Europene a Medicamentului a subliniat că cu greu vor putea fi indicate limitele de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca, așa cum au făcut unele țări.

Cercetările sunt încă departe de a fi finalizate. Săptămâna aceasta vom începe să oferim câteva date preliminare, dar cu greu vom putea indica limitele de vârstă, așa cum au făcut-o diferite țări. Din simplul motiv că suntem o agenție de reglementare și trebuie să avem date foarte precise despre raportul risc-beneficiu.

Agențiile de sănătate publică sunt cele care gestionează campaniile de vaccinare şi ele au opțiuni diferite disponibile și le pot folosi după cum consideră potrivit”, a subliniat Marco Cavaleri.

Beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile
Reprezentantul EMA a ținut totuși să sublinieze că beneficiile acestui vaccin sunt mult mai mari decât riscurile.

”Raportul risc-beneficiu este în continuare în favoarea vaccinului”, a precizat Marco Cavaleri.

La finalul lunii martie, EMA a anunțat că experţii care investighează legăturile prezumtive între vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca şi cheagurile sangvine nu au găsit deocamdată niciun factor de risc specific, precum vârsta, genul şi istoricul medical, dar îşi vor continua analizele.