Suedia vs România la un an de pandemie: avem 10.835 de morţi în plus

Suedia a fost țara care s-a remarcat în pandemie prin relaxare, fără carantine și măsuri severe de restricții. Se fact tot felul de calcule pentru a se stabili dacă au procedat corect.

Suedia avea la finalul lunii aprilie anului trecut 18.926 de persoane infectate şi 2.274 de decedaţi, în timp ce România – 11.339 de persoane infectate şi 650 de decese, conform statisticilor din 28 aprilie.

Suedia vs România la un an de pandemie: avem 10.835 de morţi în plus 1

La data de 7 aprilie 2021, România are 24.386 de decese la 983.000 de cazuri, iar Suedia – 13.533 de decese la 835.000 de cazuri.

Menţionăm că populaţia României este dublă faţă de cea a Suediei, dar comparaţia rămâne relevantă în ceea ce priveşte modul în care sistemele de sănătate ale celor două ţări gestionează persoanele infectate. În România, numărul de persoane infectate este mai mare cu 148.000 de persoane.

Numărul morţilor din Suedia nu a fost atât de mare pe cât au prezis unii. Într-o lucrare recentă, cercetătorul Siddhartha Mukherjee a menţionat că, în timp ce unele ţări au fost devastate de pandemie, altele au avut rate de deces mult mai mici decât se aştepta. Motivele pentru acest lucru, a remarcat el, rămân un „mister epidemiologic”.

Se poate, de exemplu, ca politicile suedeze să pară mai diferite decât erau de fapt. Au fost permise mici libertăţi – restaurante, baruri, petreceri – ceea ce a făcut Suedia să pară extrem de permisivă. Lone Simonsen, epidemiolog la Universitatea Roskilde, din Danemarca, a spus că, la sfârşitul primăverii şi la începutul verii, danezii au făcut uneori o scurtă călătorie în Suedia pentru a se bucura de o amânare a carantinei.

„Dacă te-ai fi dus la Malmö, care este chiar vizavi de Copenhaga, ai vedea două societăţi complet diferite când am fost în carantină”, a spus ea. Dar majoritatea liceelor şi universităţilor din Suedia au trecut în online.

A sta acasă a fost mai degrabă opţional decât obligatoriu, dar datele de mobilitate de pe telefoanele mobile arată că suedezii şi-au redus semnificativ mişcarea.

Simonsen consideră că două dintre cele mai simple restricţii ale Suediei – limitarea dimensiunilor adunărilor şi reglementarea vizitelor la casele de bătrâni – au făcut o mare parte a muncii pentru a limita răspândirea.

„Majoritatea ţărilor fac o grămadă de lucruri în acelaşi timp şi într-adevăr nu puteţi găsi efectul celor individuale”, a spus ea. Ea subliniază, de asemenea, că restricţiile Suediei, deşi relativ relaxate, au rămas, de asemenea, destul de constante.

„Nu au fluctuat ca în alte ţări”, a spus Simonsen, precizând: „Am urmat o dietă yo-yo cu Covid-ul aici. Numerele au scăzut, ne-am deschis şi apoi au crescut. ”