Știi alimentele care au zahar din plin, dar sub alte denumiri?

Romanii sunt printre campionii Europei la consumul de zahar, cu o medie de 30 de kilograme pe an, de doua ori mai mult decat media Uniunii Europene.

Zaharul se regaseste sub diverse forme in alimentatia zilnica, el putand fi totusi identificat pe eticheta, daca ea este citita cu atentie, atrage atentia Sorin Mierlea, presedintele InfoCons, potrivit ziare.com.

Știi alimentele care au zahar din plin, dar sub alte denumiri? 1

Zahar din plin se gaseste nu doar in dulciuri, ci si in sucuri, paine, mustar, bere cu fructe sau in iaurturile pe care le dam copiilor.

“Marea majoritate a produselor de pe piata sunt imbogatite cu zahar si contin E-uri. Daca un copil a baut o data suc, nu e o problema atat de mare. Problema e legata de aportul mare de calorii si de zaharuri. Printre efectele negative sunt caria dentara si, cu timpul, cresterea in greutate, e vorba de un cumul de zahar. De aceea este important sa ne uitam pe eticheta”, a explicat Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor – InfoCons.

Concret, atunci cand citim o eticheta si vedem urmatoarele denumiri: dextroza, maltoza, fructoza, lactorza, nectar de algave – inseamna ca acel produs pe care vrem sa il cumparam contine zahar, trecut sub o alta denumire.

Alimentele in a caror compozitie intra zaharul rafinat sunt chiar mai periculoase decat cele care au continut de zahar natural, atrag atentia expertii in nutritie.

De pilda, intr-o conserva de ananas sau un borcat de compot de visine sunt 45 de grame de zahar. In ceea ce priveste bauturile energizante sau cele dulci si carbogazoase, acestea contin intre 50 si 125 de grame de zahar.

Fructele uscate, produsele de patiserie, iaurtul cu fructe, stafidele glazurate precum si batoanele cu cereale se numara printre alimentele care contin zahar in exces.