Doctor Serban Damian, despre cele trei prafuri alimentare consumate zilnic care ne scurteaza viata

Sarea, zaharul si faina sunt unele dintre cele mai nocive alimente pe care le consumam zilnic. De aceste produse alimentare se leaga multiple boli, mai ales cardiovasculare, care pot duce, intr-un final, chiar la deces.

Ele in sine nu sunt nocive, altfel am avea numai morti pe strada. Cantitatile in care sunt consumate ar putea deschide drumul catre problemele de sanatate.

Doctor Serban Damian, despre cele trei prafuri alimentare consumate zilnic care ne scurteaza viata 1

Sunt studii serioase, mai ales pe consumul de sare, de la 5 grame pe zi in sus deja exista o asociere mult mai serioasa cu hipertensiunea arteriala si de aici la boli cardiovasculare”, a explicat pentru Ziare.com Doctor Serban Damian, nutritionist.

Sarea

“Sarea nu poate fi inlocuita din alimentatie. Aceasta trebuie consumata in cantitati moderate. Ea este foarte importanta in alimentatia noastra. Doar excesul este problema”, a explicat nutritionistul.

Zaharul

“Zaharurile, in general sunt recomandate intr-o anumita cantitate.

Undeva la 5-10% din aportul zilnic de energie ar putea sa provina din zaharuri simple cum este si zaharul. De obicei, cantitatea aceasta se depaseste pentru ca se consuma multe dulciuri si este zahar adaugat in toate produsele.

Daca ne referim la fructe, este bine sa alegem, de regula, fructul intreg sau smoothie. Cand storci un fruct, in principiu storci doar apa cu zaharurile si arunci pulpa, adica toata partea fibroasa.

Daca se consuma asa din cand in cand, nu este niciun fel de tragedie, insa nu este in regula sa consumi litri intregi de suc zi de zi”, a mai precizat Dr. Serban Damian.

Făina

“Faina alba, in principiu, are in compozitie tot zaharuri simple. Mai simple ca cele din faina integrala. Are o actiune similara, adica da o cantitate mare de energie pe care organizmul este nevoit sa o inmagazineze sub forma de grasime.

Nu este o indicatie sa nu se consume deloc paine. O paine alba este diferita, ca structura, de o paine din faina integrala. Prin consecinta si actiunea asupra organismului este diferita.

Apoi, cantitatea este importanta. Una este sa vorbesti despre o persoana sedentara care are nevoi de carbohidrati reduse, astfel ca si painea trebuie limitata, fata de o persoana activa, la un sportiv, de exemplu la care nevoile sunt diferite”, a explicat nutritionistul.