Următorul președinte al României? Diana Șoșoacă. Dacian Cioloș sau Ludovic Orban? „Nu cred că Emil Boc va mai accepta vreodată revenirea în politica centrală”

În 2024 vom avea alegeri prezidențiale, mult ascunsul Klaus Iohannis și va înceta al doilea mandat. În mod normal următorul președinte ar fi unul din politicienii actuali. Pe cine ai alege? Diana Șoșoacă. Dacian Cioloș sau Ludovic Orban?

Mirel Valentin Axinte: „Prezidențialele din 2019 n-au avut miză. Pentru Iohannis era o simplă formalitate să le câștige. Singura luptă cu miză părea a fi cea dintre Dâncilă și Barna pentru turul 2. Dar n-a fost: Dăncilă a ieșit din politică deși a prins turul 2.
Următorul președinte al României? Diana Șoșoacă. Dacian Cioloș sau Ludovic Orban? „Nu cred că Emil Boc va mai accepta vreodată revenirea în politica centrală” 1

De aceea nici nu s-au înghesuit greii.
În 2024 funcția prezidențială chiar se joacă și o să fie coadă la înscrieri.

PSD are șanse mari dacă vine cu o personalitate din afara partidului. Dar, în același timp, cu cât șansele PSD vor crește, cu atât mai multi grei ai partidului se vor înghesui la prezidențiale. Primul nume care îmi vine în minte e Gabriela Firea, dar cred că șansa PSD de a câștiga prezidențialele pentru prima oară din 2000 încoace e un candidat din afara partidului, care să nu mobilizeze publicul anti-PSD – public care oricum va fi demobilizat după 4 ani de guvernare a dreptei.

În PNL Rareș Bogdan e în pole position, dar cred că și Cîțu va fi împins, dacă guvernarea nu-l va eroda și transforma într-un cadavru politic. Ar mai fi și Bolojan și Sighiartău. Nu cred că Boc va mai accepta vreodată revenirea în politica centrală.

În USR+ marele favorit, care probabil își pregătește candidatura din 2024 încă de acum 2-3 ani, e Cioloș. Probabil și Vlad Voiculescu ar putea intra în cărți, la fel și Cătălin Drulă sau Claudiu Năsui, în funcție de cât de populari sau șifonați vor fi după 4 ani de guvernare. Cioloș are avantajul că nu e în guvern.

De remarcat totuși că Sighiartău, Drulă, Năsui, Bolojan și Voiculescu au un profil nișat, chiar plat și mai au de lucru până să-și creeze un profil prezidențiabil. Din punctul ăsta de vedere, Rareș Bogdan, Dacian Cioloș și Gabriela Firea sunt marii favoriți.

Candidatul AUR ar putea crea o surpriză a la 2000. Totul depinde de cum va merge guvernarea dreptei. Dacă va crea mari nemulțumiri sociale și va fi un permanent scandal între PNL și USR+, punctat de ieșiri arogante ale guvernanților, șansele populiștilor (AUR, cel mai probabil) de a avea candidat în turul 2 alături de PSD cresc semnificativ”.

Diana Șoșoacă și-a început campania electorală sâmbătă, la Lupeni unde a mers bpentru a-şi arăta sprijinul pentru minerii grevişti, care s-au blocat în subteran.