Reacții de sufocare după vaccinul anti-Covid. 28 de cazuri într-un județ din România

28 de persoane din județul Bihor au avut reacții anafilactice la vaccin, caracterizate prin reacții de sufocare.  Săptămâna trecută, două femei din localitatea Aleșd au început să se sufoce după ce au primit prima doză de vaccin anti-Covid, relatează G4media.ro.

„Cele două persoane care s-au vaccinat în Aleșd sunt în afara oricărui pericol. Una dintre cele două, puțin peste 40 de ani, a fost transportată cu ambulanța la UPU pentru a fi supravegheată, iar între timp a și plecat acasă. Ea avea recții alergice cunoscute la înțepătura de viespe și a ținut neapărat să facă vaccinul, chiar dorește să facă și rapelul.

Reacții de sufocare după vaccinul anti-Covid. 28 de cazuri într-un județ din România 1

Au mai fost cazuri de reacții anafilactice în mai multe centre de vaccinare, dar e important că s-a intervenit la timp și nu s-a întâmplat nimic mai grav. Unele persoane au avut nevoie de adrenalină, altele nu. În total sunt 28 de cazuri de acest fel de la începutul campaniei de vaccinare.

Sunt reacții adverse, unele severe. Sunt raportate toate, nu e nici un fel de problemă. E bine să se știe că reacții adverse apar la orice fel de vaccin, să nu se panicheze oamenii. În centre de vaccinare ale DSP-ului sunt reacții și la alte vaccinuri. Orice vaccin din lumea aceasta poate provoca reacții adverse”, a declarat șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, Dr. Daniela Rahotă.

Anafilaxia provoaca sistemul imun să elibereze un flux de substanțe chimice care provoacă edeme (umflarea țesuturilor), erupții cutanate și scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate produce starea de șoc – tensiunea arterială scade brusc, iar căile respiratorii se îngustează, blocând respirația.

. Semnele și simptomele includ pulsul slab, însă rapid, erupția cutanată, greața și vărsăturile. Anafilaxia necesită o injecție rapidă cu epinefrină.