Ovidiu: „Și dacă nu-mi place Brâncuși, român fiind? E obligatoriu sa-mi placă? In coloana infinitului vad o autostrada ramasa la nivel de studiu de fezabilitate, studiu de fezabilitate care se repeta la infinit”

Un întreg scandal a izbucnit după ce primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a decis să expună în holurile primăriei lucrările de artă ale absolvenților de la secția Sculptură a Universității Naționale de Artă din București, cu ocazia Zilei Constantin Brâncuși. Cei care critică operele de artă ale studenților români se declară susținători ai lui Brâncuși.

Ovidiu Barz: Si daca nu-mi place Brâncuși, român fiind? E obligatoriu sa-mi placă? Fara sa inteleg sculptura si arta plastica, nu mi-a placut Brancusi niciodata, nici o lucrare.

Ovidiu: „Și dacă nu-mi place Brâncuși, român fiind? E obligatoriu sa-mi placă? In coloana infinitului vad o autostrada ramasa la nivel de studiu de fezabilitate, studiu de fezabilitate care se repeta la infinit” 1

In coloana infinitului vad povestea mesterului Manole, fara vreo Ana zidita la temelie, asa ca merge la infinit construitul si demolatul. Sau adusa la zi, mereu o autostrada ramasa la nivel de studiu de fezabilitate, studiu de fezabilitate care se repeta la infinit. Mereu o schimbare votata la fiecare 4 ani, urmata de o dezamagire si alta schimbare, coloana infinitului.

Zilele astea intreba propaganda pe aici (ca propaganda pe bani si poale in cap a fost asta, nu se face arta in politica, stati linistiti) “ati lua acasa vreo lucrare de-a studentilor alora”? Nu (sau poate aia cu doua capete unul peste altul, cu ochi facuti din bile), dar nici “Cumintenia Pamantului” nu as lua-o acasa nici platit, nu imi place, detest genul ala de atitudine, duce spre “Miorita”.

Poti sa-ti iubesti tara platindu-ti taxele (ca sa le fure politicienii), facandu-ti bine meseria, crescand profesionisti din studenti luati de la zero, chiar daca simbolurile “oficiale” nu iti plac.

Si nu numai la sculptura, care nu ma intereseaza si nu imi place in general, dar si la ce imi place, muzica de exemplu. Ascult enorm, dar nu imi place nici Enescu, nici Porumbescu, nici Lipatti, sa ma ierte Gerula si Stefan cel Mare.

Nu imi plac, nu rezonez cu ei, nu ma bucur de muzica lor, nu am rabdare pentru ei. Pot asculta ore intregi multi compozitori germani, austrieci, francezi, italieni foarte multi, polonezi, dar nu am rabdare la ai nostri.

Singura diferenta intre ei si rusi e ca la ai nostri recunosti temele folclorice din copilarie si vrand nevrand ai un minim de emotie, dar dincolo de asta, aceeasi reactie ca la compozitorii rusi, respingere fiziologica.

Am avut de multe ori bunavointa si disponibilitatea sa incerc sa ascult cu rabdare rusi, am crezut ca e din cauza prejudecatilor din subconstientul meu, legate de rusi ca natie, am facut eforturi: nu pot. Daca ma straduiesc sa ascult Prokofiev sau Rahmaninov mai mult de 15 minute, am o reactie fiziologica de respingere.

Asa ca povestea asta cu Brancusi, ca “trebuie” sa iti placa, e absurda. Eventual in discutii cu strainii poti sa te lauzi ca e roman, dar nu poti fi obligat sa-ti placa, daca nu iti place.

Iar povestile vazute la unii prieteni zilele astea cu “fibra nationala”, pe langa ca repet, tot rahatul e facut deliberat, ca sa o atace pe Clotilde, sunt din categoria secerea si ciocanul, Gerula si Adrian Paunescu. Iti iubesti tara si poporul?

Atunci dovedeste-o: plateste-ti taxele, fa-ti bine de tot meseria, fii civilizat si incearca sa te educi. Nu e obligatoriu sa iti placa Enescu sau Brancusi (Hagi da, acolo e altceva, el e intre primii 10, are driblinguri unice si suturi din lovituri libere ca nimeni altul)”