O tânără filipineză s-a îndrăgostit de România și viața la țară

Genalyn, o filipineză căsătorită cu un buzoian şi care, de patru ani, locuieşte la ţară şi, în timpul liber, descoperă frumuseţile ţării care a fascinat-o.

Protagoniştii unora dintre multele jurnale de călătorie care rulează pe reţelele de socializare sunt Genalyn, Bogdan şi fiica lor de 3 ani, Katiuşa, adică „The Petre Family“. Cei trei obişnuiesc să-şi filmeze toate excursiile pe care le fac în România şi vorbesc la superlativ despre orice loc li se iveşte în cale.

O tânără filipineză s-a îndrăgostit de România și viața la țară 1

„Românii sunt un popor ospitalier, vesel. Oamenii pe care i-am cunoscut nu sunt deloc reci sau aroganţi, sunt foarte asemănători cu poporul meu. Ţara este superbă, cu multe locuri de vizitat şi o climă ideală. Pentru mine a fost ceva nou şi fascinant să descopăr toate anotimpurile: iarna îmi place zăpada, primăvara şi toamna îmi plac culorile din natură, iar vara ne oferă căldură şi atmosferă de vacanţă“, spune Genalyn pentru Adevarul.

Filipineza Genalyn şi buzoianul Bogdan Petre s-au cunoscut pe Facebook, în urmă cu mai bine de cinci ani. Timp de un an relaţia lor a fost una virtuală, până când buzoianul a făcut rost de bani şi a hotărât că e momentul să le-o prezinte părinţilor săi, care locuiesc în satul Haleş.

„Ne-am cunoscut într-o luni seară, iar după prima conversaţie pe Facebook, marţi dimineaţă, i-am ascultat cântecele pe care le avea încărcate pe Facebook. M-a uimit! «Doamne, fata asta are un dar», am zis atunci. A învăţat de atunci multe cântece româneşti, inclusiv colinde, pe care le cântă excelent“, spune Bogdan Petre.

Genalyn şi Bogdan Petre s-au stabilit, în urmă cu patru ani, în Haleş, un sat din comuna Tisău, judeţul Buzău, pe care natura l-a binecuvântat cu peisaje superbe. Colinele şi pădurile din jurul gospodăriei îi amintesc lui Genalyn de ţara sa natală.

„M-a cucerit viaţa simplă de aici, din sat, cu tot ce oferă natura. Avem în curtea socrilor păsări, animale, avem pădurea în apropiere, dealuri, aer curat. Totul îmi aminteşte de ţara mea, de Filipine, şi asta îmi alină dorul de casă şi de familia mea. Îmi place să mergem la cules de mere în livada bunicului şi să culegem ghebe din pădure“, spune, fascinată, tânăra Genalyn.

În gospodăria socrilor săi din Haleş, tânăra filipineză se simte în largul ei. Se înţelege perfect cu părinţii lui Bogdan, care s-au declarat repede cuceriţi de talentele lui Genalyn, mai ales de cele etalate în bucătărie. Tânăra este expertă în prepararea peştelui, pe care îl serveşte însoţit de garnituri şi sosuri speciale.

Mama lui Bogdan mărturiseşte că i-a venit foarte greu să-şi obişnuiască nora proaspăt sosită de pe meleagurile Asiei cu preparatele locale, mai ales după ce a aflat că nu mănâncă preparate din carne de porc.

„În primul an, le-am gătit trei feluri de cârnaţi, pentru că aflasem că le plăceau cârnaţii. Pentru noi am făcut de porc, iar pentru ei am făcut din vită şi curcan. După ce Genalyn a descoperit gustul cârnaţilor de Pleşcoi, mi-a zis să nu-i mai prepar eu în casă pentru că vor să cumpere ei de la producătorii din zonă“, povesteşte Cătioara Petre.