De vineri se închide România? Guvernul schimbă modul de calcul al ratei de infectare

În această săptămână se va schimba modalitatea în care se calculează rata incidenței cumulate în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori.

Această modificare legislativă se va traduce în unele cazuri ale localităților care au înregistrate focare COVID-19 în schimbarea scenariului după care funcționează restaurantele, cafenelele și sălile de spectacole, dar și a scenariilor în care vor funcționa școlile.

Un polițist infectat cu coronavirus, ”lăsat în agonie de DSP”. Acuzațiile făcute de Europol

Astfel, în statisticile zilnice vor fi incluse și cazurile de Covid din cămine de bătrâni, alte centre sociale și din spitale.

România este singurul stat din Uniunea Europeană care nu includea până acum și aceste infecții în buletinele cu numărul de cazuri noi de Covid.

Hotărârea de Guvern nr. 35/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, publicată în MO nr. 140 din 11 februarie 2021:

📌Art. 15 (alin. 4) „La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

📌(alin. 5) Prevederile alin. (4) își încetează aplicabilitatea la 14 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.”

Având în vedere prevederile specificate în cele două alineate menționate, precum și faptul că HG 35/2021a intrat în vigoare pe 11 februarie, începând de vineri, 26 februarie 2021 incidențele cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile vor fi calculate inclusiv cu numărul de cazuri din focarele existente în fiecare localitate.