Raed Arafat, prima reacție după ce în România a fost descoperit primul caz de infectare cu noua tulpină mai contagioasă din Marea Britanie

Autoritățile au anunțat că în România a fost descoperit primul caz de infectare cu noua tulpină mai agresivă din Marea Britanie. Este vorba de o tânără de 27 de ani, din Giurgiu, care nu a călătorit în străinătate și nu știe de unde a contractat virusul.

Șeful DSU, Raed Arafat, a susținut în cadrul unei intervenții din cursul serii de vineri, 8 ianuarie, la Digi24, faptul că transmiterea tulpinii este deja intracomunitară, potrivit Gandul.
Raed Arafat, prima reacție după ce în România a fost descoperit primul caz de infectare cu noua tulpină mai contagioasă din Marea Britanie 1

Faptul că a fost identificat un pacient cu această tulpină, înseamnă că probabil – mai ales că acest pacient nu a fost în Marea Britanie, n-a avut contact cu alte persoane din Marea Britanie de care să știe – înseamnă că tulpina deja se răspândește undeva și se răspândește în comunitate.

Faptul că am depistat tulpina la o pacientă nu înseamnă că e o singură pacientă. Faptul că am depistat-o trebuie să ne deschidă ochii și să ne arate clar că trebuie să fim foarte vigilenți”, a declarat Raed Arafat.

Vlad Voiculescu: „Putem lua în considerare măsuri pentru acea regiune”
Avem o anchetă epidemiologică, care ne arată că doamna de 26 de ani nu a călătorit în Marea Britanie, în străinătate, deci probabil că a contractat tulpina din altă parte. E un factor de îngrijorare. Dacă ne uităm la zilele trecute, toate sunt cu cifre de patru ori mai mici. Dacă lucrurile vor continua așa, atunci putem lua în considerare măsuri pentru acea regiune”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Razvan Chereches: „Era clar că tulpina B1.1.7 din Marea Britanie este deja în România. Simptomele sunt la fel, doar transmiterea este crescută.Problema – fiind mai infecțioasă, noua tulpină se transmite cu entuziasm și înlocuiește restul tulpinilor, ceea ce va duce la creșterea numărului de cazuri (și asimptomatice, și ușoare, și moderate, și severe, și decese)

Soluția:
– control strict a măsurilor de igienă
– testare masivă (PCR, antigenic în centre și antigenic auto-raportat)
– anchete epidemiologice în maxim 48h

– testare relativ echilibrată între județe (acum unele au mii, altele sute) – senzor pentru restricții
– restricții rapide și menținute până la incidență sub 1.5

– ritm de vaccinare rapid la populația la risc (vaccinul funcționează pe noua tulpină)
Dacă toate celelalte eșuează – lockdown.

Un optimism nesănătos (ca în toamnă în unele județe – va fi ok, va trece de la sine) și vom avea o situație similară cu Marea Britanie”